Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

PGS Group neemt Houtzagerij Demey over

Houtzagerij Demey, met vestigingen in Ieper en Boezinge, wordt overgenomen door de PGS Group. Demey is gespecialiseerd in het verzagen van pallethout met een jaarlijkse capaciteit van 30.000 m³. De PGS Group handelt in nieuwe en tweedehands pallets.    

PGS Group neemt Houtzagerij Demey over
De overname gebeurt in een periode waar verpakkingshout schaarser wordt wegens de sterke vraag naar constructie- en tuinhout vanuit China en de Verenigde Staten. Als gevolg van het verdwijnen van vele kleine zagerijen – waarvan meer dan de helft in de voorbije 30 jaar –  ten voordele van grote zagerijen gespecialiseerd in puur bouw- en constructiehout, staat de houten verpakkingsindustrie voor grote uitdagingen om de continuïteit van de bevoorrading te garanderen.
 
Gezien de huidige marktomstandigheden en de toekomstige uitdagingen voor de houtindustrie, past deze overname volledig in de  historische en strategische visie van de PGS Group. De integratie van Houtzagerij Demey is een proactieve en belangrijke stap in de huidige consolidatie binnen de sector. Demey is al meer dan 40 jaar leverancier aan de Belgische vestigingen van de PGS GROUP in Gistel (PGS Rodanar Pallets) en Poperinge (PGS De Backer Pallets).
 
“Deze overname kadert in onze strategie om een duurzame supply chain voor grondstoffen uit te bouwen. Wegens de huidige volatiele marktomstandigheden is dat voor de houten verpakkingsindustrie een ware uitdaging”, zegt Luc Grauwet, CEO van de PGS Group.
Volgens Jean-Louis Louvel, de stichter van de PGS Group, is de integratie van Demey de eerste stap om te groeien in Europa en de aanwezigheid van de onderneming te versterken. Klanten kunnen daardoor verzekerd blijven van een continue aanvoer van houten pallets.
 
Frans Demey voor de familie Demey: “Wij zijn zeer opgetogen dat we onze derdegeneratiebedrijf kunnen onderbrengen in een groep met dezelfde ondernemersfilosofie en waarden als de onze. Met mijn broer Bart, mijn zoon Kristof en al onze medewerkers  zullen we dezelfde optimale dienstverlening aanbieden die de klanten van ons gewoon zijn. Daarnaast opent de verregaande samenwerking met de PGS Group synergiën en opportuniteiten voor de verdere groei van onze bedrijven."
 
Het familiebedrijf Demey Gebroeders werd opgericht in 1979 en heeft meer dan 40 jaar ervaring met het verzagen van populieren- en dennenhout voor pallethout, verpakkingshout en houtblokken. Vandaag staat met Frans, Bart en Kristof Demey de derde generatie aan het roer. Het bedrijf heeft vestigingen in het West-Vlaamse Ieper en Boezinge en heeft een omzet van 10 miljoen €  met 20 medewerkers. Per jaar worden ongeveer 30.000 m³ hout en 30.000 groentekisten geproduceerd.
 
PGS staat voor Palettes Gestion Services en werd in 1993 opgericht in Frankrijk. Het bedrijf begon destijds met het herstellen en de verkoop van houten tweedehandspallets. Vandaag is de PGS Group naar eigen zeggen Europees marktleider in de productie van nieuwe houten pallets, het recycleren van tweedehands pallets en aanverwante diensten van ‘reverse logistics’. Met 42 sites in zeven landen en 700 medewerkers, realiseerde de groep vorig jaar een omzet van 252 miljoen €.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten