Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Prijzen van oneindig herbruikbare leemstenen dalen met 39%

Ondanks hoge inflatie en stijgende prijzen kan BC materials, de Brusselse start up die uitgegraven grond in circulaire bouwmaterialen transformeert, de prijzen van Léém-bouwblokken met 39% verlagen.

Ontwerp zonder titel (59)
BC Materials

Léém is een set van oplossingen voor de bouwsector op basis van reststromen en afval. Elk jaar wordt maar liefst 37 miljoen ton aarde uitgegraven in België. Het merendeel verdwijnt ongebruikt in mijnen en groeves. Door die grond echter te valoriseren en te transformeren in bouwmaterialen, kun je niet alleen de hoeveelheid afval verminderen maar ook een grote hoeveelheid vervuilende en CO2-intensieve klassieke bouwmaterialen vervangen. 

Betaalbaar, gezond, goed voor het klimaat

Waar de hogere prijs van circulaire bouwmaterialen vroeger een negatieve impact kon hebben op de verspreiding, kan BC materials dankzij industriële samenwerking meer stenen produceren aan een lagere prijs. En dat doet meer en meer bouwers overstag gaan.

Zoals Goedele Desmet bijvoorbeeld, ingenieur-architecte en medeoprichter van architectenbureau BOB361: “We hebben voor de leemsteen van BC materials gekozen, omdat die niet alleen 90% minder C02-emissies veroorzaakt maar ook thermische massa, akoestiek en een mooie materialiteit in ons gebouw brengt. Betaalbaar, gezond, goed voor het klimaat en goed voor de mensen die erin gaan wonen.”

Meerwaarde voor economie, klimaat en bouwers

Naast de opschaling van de leemstenen, biedt Léém ook een set innovatieve en circulaire oplossingen voor de grote afvalstromen en C02-emissies veroorzaakt in de bouwsector. Léém bevat naast de (gestabiliseerde) leemstenen, ook leempleisters (om muren af te werken), stampleem (voor structuren, muren en meubels), en zal in de toekomst leemchape (dekvloeren), en leemverf aanbieden.

Ken De Cooman, ceo van BC materials en mede-oprichter van Léém: “Je hebt geen auto nodig om een brood op de hoek van de straat te halen. Op dezelfde manier kun je veel klassieke bouwmaterialen vervangen door innovatieve bouwmaterialen die veel minder energie vragen. En die bovendien met lokaal overvloedig beschikbare materialen kunnen gemaakt worden. Onze samenwerking met industriële partners Brickz, en de productiepartners Vande Moortel Bakstenen (Oudenaarde) en Claesen Beton (Lummen) maakt het ook zeer betaalbaar. En onze materialen kunnen oneindig hergebruikt worden. Léém heeft dus een grote meerwaarde voor de economie, het klimaat en de bouwers zelf.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten