Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Ruim 250.000 zonnepanelen-installaties in Vlaanderen

Dit jaar kwamen er tot eind juli al 10.698 zonnepanelen-installaties bij in Vlaanderen. Daarmee werd de kaap van 250.000 installaties (< 10 kVA) bij particulieren gerond. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Ruim 250.000 zonnepanelen-installaties
Copyright 2014

De meeste van die installaties liggen in de provincie Antwerpen. Als je het aantal installaties afzet tegenover het aantal inwoners, staat de provincie Limburg aan kop. De meeste grote installaties (> 10 kVA) vinden we in West-Vlaanderen.

Tommelein roept bedrijven en overheden op om hun daken te benutten door zelf te investeren of door hun daken ter beschikking te stellen van werknemers, klanten of  buren. Met zijn zonneplan wil de ministers deze cijfers de komende maanden en jaren gevoelig opkrikken, o.a. door zonnedelen mogelijk te maken. Mensen moeten volgens Tommelein makkelijker kunnen investeren in zonnepanelen op daken van bedrijven, scholen, voetbalkantines, culturele centra, enz.

Uit de cijfers blijkt duidelijk dat er nog steeds zonnepanelen-installaties bijkomen bij particulieren, ook al krijg je daar vandaag geen groenestroomcertificaten meer voor. Het aantal grote installaties lijkt echter te stagneren. Er kwamen 55 middelgrote installaties bij (> 10 kVA en < 250 kVA), maar het aantal heel grote installaties (> 250 kVA) liep zelfs licht terug.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten