Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep van de verstoringen van de bevoorrading als gevolg van de Covid-19-pandemie en de Russische invasie in Oekraïne, is het gebrek aan veerkracht van Europa voor zijn groeiende metaalbehoeften echter ook een strategisch probleem geworden.

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De studie evalueert hoe Europa zijn doelstellingen van ‘het veiligstellen van hulpbronnen’ en ‘het verminderen van de strategische afhankelijkheid’ kan waarmaken voor strategische metalen. De conclusie luidt dat Europa een hoger niveau van strategische autonomie en duurzaamheid kan bereiken met geoptimaliseerde recycling, binnenlandse investeringen in de waardeketen en een actievere wereldwijde inkoop. Er moet echter snel en doortastend worden opgetreden om knelpunten te voorkomen voor verschillende materialen waarvan aan het einde van dit decennium wereldwijd een tekort dreigt te ontstaan.

De volledige studie kan je downloaden op www.eurometaux.eu.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten