Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Steenbakkerij Vande Moortel bouwt toonzaal en kantoren

Steenbakkerij Vande Moortel realiseert dit jaar een investeringsprogramma van liefst 12 miljoen €. Hierdoor komen er 25 extra jobs bij in Oudenaarde.

steenbakkerij hoofdfoto
Zopas werd op de site symbolisch de eerste kolom gezet van de nieuwe kantoren en toonzaal, samen goed voor een nieuwbouw met afgerond 2.000 m² vloeroppervlakte. Dit deel van de investering moet binnen een tiental maanden klaar zijn.

Het investeringsprogramma omvat de uitbreiding en verbetering van productiecapaciteit, de bouw van een kantoorgebouw met toonzaal en de heraanleg van de omgeving. “De gevel van de toonzaal wordt een dambord van glas en vierkante panelen met bakstenen. Zo wordt het gebouw als het ware een etalage of catalogus van het bedrijf”, weet architect Thierry De Vos.

 

Voor elk paneel worden telkens andere stenen van Vande Moortel gebruikt en er wordt ook gespeeld met voegen (lijmen, dunbed, traditionele voeg) en legverbanden. De gevelsteen-panelen kunnen relatief eenvoudig vervangen worden als bv. een nieuwe gevelsteen geïntroduceerd wordt of een steen uit productie gaat. Ze zijn overigens ook te bekijken van binnenuit.

Behalve uit baksteen en glas bestaat de nieuwbouw van zowat 12 m hoog nog vooral uit een staalstructuur en beton. De nieuwbouw werd ontworpen door Timeless Architecture (Tarch) uit Nevele. De buitenaanleg werd getekend door Wirtz. Als hoofdaannemer fungeert Zetel West (Gent) van de Limburgse aannemer Mathieu Gijbels.

Groei

Dankzij de investeringen in de productie (o.m. ovens en droogkamers) stijgt de capaciteit van de steenbakkerij en wordt de capaciteit afgestemd op de vooropgestelde groei in de verkoop voor de komende jaren. Om dit te realiseren, kijkt het bedrijf meer dan ooit naar de buitenlandse markten. De afgelopen jaren is de steenbakkerij immers niet alleen in eigen land blijven groeien. Een groot deel van de in Oudenaarde geproduceerde gevelstenen en kleiklinkers is reeds bestemd voor export naar de buurlanden, de Scandinavische landen, Oost-Europa en andere exportmarkten als Japan, Rusland, Amerika, het Arabische schiereiland en India.

Om deze extra capaciteit mee te ondersteunen komen er een 25-tal arbeidsplaatsen bij in Oudenaarde. Steenbakkerij Vande Moortel voert dan ook in een straal van 25 km rond Oudenaarde een aanwervingscampagne om deze vacatures in te vullen. Op middellange termijn denkt zaakvoerder Peter Vande Moortel reeds aan de volgende uitbreiding. “We willen de productiecapaciteit nog uitbreiden. Daarvoor rekenen we o.m. op het ruimtelijke masterplan Linkeroever van de stad Oudenaarde”, zegt Peter Vande Moortel.

Masterplan

“We bekijken als stad en samen met de provincie in dat masterplan niet enkel de site van Vande Moortel, maar ook de sites Santens en Alvey en nog enkele terreinen op de linkeroever van de Schelde. Hiervoor organiseerden we reeds een eerste participatiemarkt en er komt nog zo’n evenement. We verwachten dat er tegen het begin van volgend jaar een actieprogramma klaar is om o.m. precies te weten welke uitbreidingen nog kunnen gebeuren. Het is goed dat we daar onze tijd voor nemen”, stelt burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester.

Het nieuwe gedeelte van Steenbakkerij Vande Moortel zal naadloos aansluiten op de huidige productiehallen op de site. Door de positie ervan zal het wel alle aandacht opeisen en beeldbepalend zijn. Zowel het gebouw als de functionele ruimte errond zijn ontworpen met respect voor de Scheldevallei. De integratie van de site in de omgeving was een belangrijke doelstelling voor bouwheer, architect, landschapsarchitect en aannemer.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten