Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Steenfabrikant wil bedrijfssite in Lanaken uitbreiden

Nelissen Steenfabrieken wil zijn bedrijfssite in Kesselt (Lanaken) uitbreiden met een aansluitende zone waarop onder andere een nieuwe energiezuinige productieafdeling gebouwd kan worden. Recent kwam de voorlopige vaststelling van het ontwerp grup door de Vlaamse regering. Dit grup moet voor Nelissen uitbreidingen op langere termijn mogelijk maken. Nelissen Steenfabrieken is een fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen. De onderneming produceert en verkoopt jaarlijks 185 miljoen stenen en telt ongeveer 200 medewerkers.

Steenfabrikant wil bedrijfssite in Lanaken uitbreiden

De uitbreiding moet het bestaande assortiment verbreden en de productiecapaciteit verhogen om meer stock te kunnen opbouwen. Er komt een waterbuffersysteem en rondom de volledige uitbreidingszone wordt een groenbuffer aangelegd. Daarnaast kan er op een milieuvriendelijke manier energie opgewekt worden voor het productieproces om in de toekomst klimaatneutraal te kunnen produceren.

De nieuwe productiehal is waarschijnlijk het meest opvallende project in het rijtje van uitbreidingen. De hal is gericht op CO2-neutraliteit vanaf 2032. Hierbij zal de aansluiting op de waterstofleiding van Fluxys een belangrijke rol spelen. De H2-leiding die voorzien wordt tussen Antwerpen en Luik zal net langs de fabriekssite van Nelissen lopen. Hierdoor is een rechtstreekse aansluiting op dat waterstofnetwerk mogelijk tegen 2032. 

Doordat de voormalige ontginningszone van Nelissen wordt omgezet in industriezone zal de totale oppervlakte van de fabriekssite meer dan verdubbelen, van 12 hectare naar 31 hectare. Ook het aantal werknemers kan dan toenemen, net zoals de productiecapaciteit. Om de site op een natuurlijke manier af te schermen, werd er een landschapsintegratieplan opgesteld, waarvan onder andere een groenbuffer een onderdeel is.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten