Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Tekort aan grondstoffen laat zich steeds feller voelen

Driekwart van de bouwbedrijven ervaart een tekort aan grondstoffen, meer dan acht op de tien firma’s stellen vertragingen vast bij leveringen en bijna iedereen kampt met de toenemende prijsstijgingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van de Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg. 

Tekort aan grondstoffen laat zich steeds feller voelen (2)
Iakov Filimonov
Sinds eind vorig jaar is staal 60% duurder geworden, kunststoffen en non-ferromaterialen 55% en polyurethaan isolatiemateriaal 57%. In de nabije toekomst worden nieuwe prijsstijgingen verwacht: 33% voor glas, 32% voor bakstenen en dakpannen en 30% voor non-ferromaterialen. Volgens Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg knagen de duurdere grondstoffenprijzen aan de winsten van de bouwbedrijven.
 
De Limburgse bouwondernemers proberen de prijsstijgingen op te vangen door te onderhandelen met leveranciers en opdrachtgevers en door op zoek te gaan naar alternatieve materialen. Steeds meer aannemers voegen ook prijsherzieningsclausules toe aan contracten met particulieren, iets wat vroeger enkel gebeurde bij overheidsopdrachten. Zes van de tien bouwbedrijven zijn genoodzaakt om de prijsstijgingen deels of volledig door te rekenen aan de klant. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten