Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Twee Vlaamse landmarks thermisch vezinkt en gelauwerd

Dakserre Agrotopia en de Brandtoren van de Kalmthoutse heide zijn in de prijzen gevallen tijdens de 14de editie van de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken. Thermisch verzinken is een uniek proces dat ook na meer dan 150 jaar overeind blijft om staal duurzaam te beschermen.

Ontwerp zonder titel (47)
Filip Dujardin

ZIB, de brancheorganisatie voor thermisch verzinken in de Benelux, bekroonde de dakserre van Agrotopia in de categorie esthetisch verzinken. Agrotopia is gebouwd op het bestaande dak van de groenten- en fruitveiling REO in Roeselare. In het 9.500m2 grote gebouw, ontworpen door META architectuurbureau (BE) en van Bergen Kolpa Architecten bevinden zich hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroente.

Goedkoper, gemakkelijker, esthetischer

De transparante serresculptuur van staal en glas rust op de betonnen sokkel van een kistenloods en tekent zich indrukwekkend af tegen de hemel. De serre op de twee uitkragende gebouwkoppen oogt bijzonder door de expressieve, gefacetteerde gevels in transparant glas. De architecten kozen voor verzinkt staal omdat het dichter bij de realiteit staat dan een gelakt gebinte. Veel tuinders werken met thermisch verzinkte serres omdat het goedkoper is en gemakkelijker in gebruik. Bovendien viel het ook esthetisch beter in te passen in wat de ontwerpers voor ogen hadden.

Duurzaam met een fraai kleurcontrast

De Brandtoren van de Kalmthoutse heide kwam er volgens een ontwerp van NOHNIK, Bureau Bouwtechniek en Ingenieursbureau ABT en kreeg nu de hoofdprijs in de categorie Duplex.

De 42 meter hoge landmark biedt wandelaars en brandwachters een wijds uitzicht op het natuurgebied. De basis van het ontwerp wordt gevormd door een bijzondere stalen vakwerkconstructie die is opgebouwd uit meerdere driehoeken. Binnen de dragende structuur vormen de trappen en platformen een houten kern die contrasteert met het stalen vakwerk. De kleur- en materiaalcombinatie van hout en staal zorgt ervoor dat de toren zich goed voegt naar de natuurlijke omgeving.

De keuze voor thermische verzinking kwam er niet alleen omdat de bouwheer het staal een goede bescherming wou garanderen op lange termijn maar ook vanwege de kleur. De hoofdconstructie is mosgroen terwijl  het staalwerk binnenin de grijze kleur van het verzinkt staal behield.

De prijs voor het functioneel verzinken ging naar Parkeertoren Zwijsen in Nederland. 

Ontwerp zonder titel (45)
NOHNIK
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten