Tot twee jaar geleden was Roger nog dagelijks te zien in de firma. Hij vertegenwoordigde de tweede generatie in familiebedrijf en had een heel grote impact op het DNA van de firma en de streek. Recent mocht Roger nog zijn 92ste verjaardag vieren. Roger werd geboren in het oprichtingsjaar van Valcke Prefab Beton, waardoor zijn leeftijd steeds dezelfde bleef als die van de firma. In 1948 vervoegde hij zijn vader in het bestuur van de firma. In 1980 deed zijn zoon Carlos hetzelfde.
“Mijn overname betekende een vrij naturelle overgang dankzij mijn vader. Dat is eigen aan een goed familiebedrijf. Het was een balans tussen de ene die een stap terug zet en de andere die erin moest groeien. Mijn vader was steeds professioneel. We waren vergeeflijk en konden steeds goed samenwerken. Dezelfde overgang probeer ik ook met mijn eigen zoon Charles te bewerkstelligen”, zegt Carlos Valcke, voormalig bedrijfsleider Valcke Prefab Beton en zoon van Roger Valcke.
Roger Valcke speelde na de sterke groei van oprichter Charles Valcke een enorme rol in het uitbouwen en versterken van het familiebedrijf tijdens de twintigste eeuw. Als bedrijfsleider liet hij het bedrijf organisch groeien en loodste het door elke hoog- en laagconjunctuur met directeur ir. Jacques Werquin aan zijn zijde tot deze laatste plots overleed in 1996.
“Hij was de vriend van velen, kende enorm veel mensen. Roger was een fiere persoon, fier over de realisaties van het familiebedrijf en de weg die het afgelegd heeft. Hij was altijd in de weer, ook lang nadat Carlos de leiding had overgenomen, om de belangen van het bedrijf en Vlamertinge te verdedigen. Ontelbare keren is hij bij mij in het stadhuis op mijn bureau geweest om een en ander te bepleiten. De doortrekking van de A19 was één van de zaken waarvoor hij ijverde”, herinnert Jef Verschoore, voormalig schepen stad Ieper.
“Roger Valcke was als vooraanstaand ondernemer en belangrijk werkgever in de regio sterk betrokken bij de ontwikkeling en groei van de Kamer van Koophandel (Voka) in Ieper. De lobbydossiers rond de ontsluiting van de regio zowel richting Kortrijk als tussen Veurne en Ieper waren voor hem absoluut prioritair. Ook het bieden van kansen op economische groei in de Westhoek via het ontwikkelen van bijkomende bedrijventerreinen was voor Roger terecht heel belangrijk. Het aanbieden van kwalitatief technisch onderwijs in onze steden lag hem nauw aan het hart. Gedreven leerlingen konden steeds terecht voor een stageplaats in zijn onderneming. Hij was ook de man die samen met de andere bestuurders van de Kamer van Koophandel zijn schouders zette onder de realisatie van Westhoek Expo, de evenementenzaal in Ieper”, stelt Patrice Bakeroot, directeur Alliantie, Voka.
In zijn vrije was Roger vliegtuig- en later helikopterpiloot, om de bouwwerven sneller te kunnen bezoeken in de jaren ’60 en ‘70 van vorige eeuw. Roger is de vader van vier kinderen, grootvader van 10 kleinkinderen en overgrootvader van 19 achterkleinkinderen.