Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Veel leed door de bouwvakkersspleet

Uit een recent onderzoek van werkkledingproducent Herock blijkt dat zes op tien Belgen zich stoort wanneer een bilspleet bij iemand boven de broeksrand uit piept.

BKBC - 2024-06-14T172733.319
Herock

Wanneer vakmannen en -vrouwen op hoge stellingen klimmen, of zich in bochten wringen onder een lekkende kraan, dan komt het iconische streepje bloot al eens ongewenst boven de broeksrand piepen. Wat de ene doet gniffelen, blijkt voor een groot deel van de Belgen best aanstootgevend. 

Uit een recent onderzoek in opdracht van Herock  blijkt dat maar liefst zes op tien Belgen (60%) zich stoort wanneer ze een bouwvakkersspleet zien. Zeven op tien (71%) geeft toe dat zo’n zichtbare bilspleet invloed heeft op hoe ze naar vakmensen kijken. Zeker op het vlak van aantrekkelijkheid en professionaliteit zo blijkt. De helft van de bevraagden (51%) vindt een bouwvakkersspleet onaantrekkelijk. Daarnaast geeft bijna acht op tien Belgen (75%) aan méér vertrouwen te hebben in de professionaliteit van werkmannen en -vrouwen als die geschikte werkkledij dragen.

Het onlineonderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Wavemakers, tussen 6 en 13 mei 2024 bij 1.000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.

Worden we zelf slachtoffer van een laaghangende broek met cleavage, dan vinden we dat vooral gênant. Bouwvakker of niet, zeven op tien Belgen (73%) schaamt zich als hun eigen bilspleet zichtbaar is; en vrouwen (82%) nog een stuk meer dan de mannen (63%). Opmerkelijk is dat slechts één op de vijf (20%) er een opmerking over durft te maken.

Het mag geen wonder heten dat de Belgische producent van werkkledij en veiligheidsschoenen een oplossing kent. Het bedrijf ontwerpt onder meer werkbroeken met een hogere, elastische tailleband en bovenstukken die gemiddeld 5 à 10cm langer zijn.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten