Veiligheid en infrastructuur druk besproken op Concrete Day
De jongste editie van de Concrete Day, de hoogmis voor de Belgische betonsetor, lokte net als vorig jaar iets meer dan 600 belangstellenden naar het Constant Vanden Stock stadion in Anderlecht. Deze keer had de Belgische BetonGroepering (BBG) het accent gelegd op veiligheid en infrastructuur. Het thema van de Concrete Day van volgend jaar wordt ‘beton 4.0’.
Net als vorig jaar waren op de Concrete Day minder studenten aanwezig dan op vorige edities, maar dat werd o.m. goedgemaakt met een groot aandeel architecten. Bij de standhouders was het de hele namiddag gezellig druk en ook bij heel wat workshops waren alle stoelen bezet nog vóór ze startten. Met name de workshops over infrastructuur werden goed bijgewoond. Het instorten van de betonnen brug in Genua zal daar wel wat toe bijgedragen hebben. O.m. Paul Meekels, afdelingshoofd van het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), gaf een interessante doorlichting van de toestand van de betonnen infrastructuurwerken in Vlaanderen.
Pascale Hardy (l.), verantwoordelijke Vorming bij de BBG, overhandigde één van de Studieprijzen aan Eva Ramon (r.).
Student Contest
De BBG en infobeton.be organiseerden voor de elfde maal de Infobeton Student Contest. Deelnemers waren studenten master en professionele bachelor van de studierichtingen Bouwkunde of Architectuur van de Belgische universiteiten en hogescholen. De opdracht bestond erin om twee teststukken te maken waarbij het tweede een sterkte heeft die dubbel zo groot is als de eerste. Omdat de wedstrijd over twee rondes loopt, moesten de studenten deze keer vier teststukken maken. De proefstukken moeten aan vooraf bepaalde afmetingen, tolerantie inbegrepen, voldoen. Voor het eerst werd een ploeg uitgesloten omdat de ingediende stukken niet volledig aan de voorwaarden voldeden. De teststukken gebroken met een driepuntsbuigproef op de testbank van de firma Macben. De wedstrijd werd gewonnen door de ploeg van campus Schoonmeersen van de UGent, die vorig jaar nog als derde eindigde. Tweede was Team Concrete van de Universiteit Antwerpen. De Gentse studentenvereniging Poutrix, die vorig jaar deze wedstrijd nog won, behaalde dit jaar slechts brons.
De tweede Studieprijs van de BBG ging dit jaar naar Sezai Özel van de UGent
Studieprijs
Een andere klassieker op de Concrete Day is de uitreiking van de Studieprijs van de BBG. Juryvoorzitter Peter Minne (KU Leuven) reikte een eerste Studieprijs uit aan Eva Ramon van de UGent voor haar eindwerk ‘Mitigating autogenous shrinkage of cementitious materials by means of superabsorbent polymers’. Eva Ramon maakte vorig jaar nog deel uit van de Poutrix-ploeg die toen de Infobeton Student Contest won. Een tweede studieprijs ging dit jaar naar Sezai Özel van de UGent voor de ‘verificatie van een 3D niet-lineaire frictie gebaseerd eindige elementenmodel voor de verankeringszones van voorgespannen betonliggers’. Sander Coosemans en Bert Van Hees van de KU Leuven kregen een eervolle vermelding voor hun eindwerk over de ‘optimalisatie van de verbrijzelingsproef voor betonnen toegangs- en inspectieputten’. Er werden voor de Studieprijs dit jaar slechts drie eindwerken ingezonden.