Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Vorsselmans werkt mee aan Wonderwoods Utrecht

Het familiale aannemingsbedrijf Vorsselmans uit Loenhout (Wuustwezel) werkt mee aan het spraakmakende project Wonderwoods in Utrecht. Dit verticale bos van Nederland wordt een ‘levend’ stadsicoon dat permanent in ontwikkeling zal zijn. Vorsselmans is gespecialiseerd in aluminium ramen en gevels,.    

Vorsselmans werkt mee aan Wonderwoods Utrecht (1)
In het stationsgebied van Utrecht is Bouwcombinatie Wonderwoods (Boele & van Eesteren | Kondor Wessels Amsterdam) eind vorig jaar begonnen aan het project Wonderwoods, dit in opdracht van G&S Vastgoed en Volker Wessels BVGO.
 
Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Wonderwoods Development en maakt deel uit van de herontwikkeling van het beurskwartier. De bouw van Wonderwoods zal naar verwachting midden 2024 afgerond zijn.
 
Wonderwoods omvat twee spraakmakende torens van respectievelijk 105 en 73 m hoog die met elkaar verbonden worden door een ondergrondse garage en een loopbrug. De torens met een oppervlakte van in totaal 70.000 m² krijgen een diverse bestemming, met onder andere huur- en koopwoningen, kantoren, retail, horeca, educatie, cultuur en een semi-openbaar dakpark.
 
De hoogste toren is een ontwerp van Stefano Boeri Architetti, het in Milaan gevestigde architectenbureau dat wereldwijd bekend staat om zijn baanbrekende Bosco Verticale. Deze toren komt aan de Croeselaan en wordt helemaal volgens Boeri’s handelsmerk eveneens voorzien van een verticaal bos, met beplanting aan de balkons en de gevels.
 
De tweede toren werd ontworpen door MVSA Architects uit Amsterdam en wordt opgetrokken naast bioscoop Kinepolis. Dit torengebouw wordt gekenmerkt door de typerende rondingen in de gevels die typerend zijn voor dit architectenkantoor. Dit ontwerp heeft veel groen aan de binnenzijde; zo krijgt de toren een groot atrium en komen er wintertuinen langs de gevels.
 
Op de beide kopgevels worden de balkons uitsluitend voorzien van bloemen en planten en niet van bomen. Daarnaast zijn er diverse groene terrassen op verschillende niveaus. Het terras op niveau 7 van de Boeri-toren heeft een semi-openbare functie en wordt met een loopbrug verbonden met de naastgelegen MVSA-toren.
 
De stad Utrecht ontwikkelde een ambitieuze strategie voor duurzaamheid, groen en gezondheid. Het Wonderwoods-concept werd uitgekozen vanwege de hartverwarmende, rijke mix van wonen, werken en ontspanning. Het project creëert eigenlijk een vernieuwend stedelijk landschap met 1 ha aan bomen en struiken in en om twee toekomstbestendige torens. In die schitterende en inspirerende nieuwe omgeving kunnen stadsbewoners in harmonie met de natuur leven.
 
Omwille van de complexiteit van het project werd Vorsselmans al vanaf het ontwerp betrokken bij het bouwteam, samen met de projectontwikkelaar, de aannemer en de architect. Om diezelfde reden wordt voor de toren die werd ontworpen door MVSA Architects samengewerkt met De Groot & Visser uit Gorinchem.
 
De Groep Vorsselmans ontwerpt, installeert en monteert al meer dan 40 jaar ramen en complexe gevelconstructies. Sinds 2007 plaatst de onderneming ook zonnepanelen op industriële en residentiële gebouwen. De portfolio van Vorsselmans bevat talrijke kleine en grote projecten in België en Nederland.
 
Het bedrijf scoort erg goed met de integrale aanpak van bouwprojecten: er wordt meegedacht met de architect en de bouwheer, de ramenspecialist voert zelf een diepgravende technische studie uit en overlegt nauw met andere partners tijdens de uitvoering.
Vorsselmans werkt uitsluitend met het Duitse systeem Schüco omdat dit volgens hen voldoet aan de strengste kwaliteitseisen en de beste garanties biedt op een uitstekend eindresultaat. Het partnership met Schüco garandeert de ramenspecialist uit Loenhout bovendien dat alle producten perfect op elkaar afgestemd zijn.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten