Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Vurenhout als gevelbekleding

Voor een passieve houtskeletwoning in Wetteren werd vurenhout gebruikt als dak- en gevelbekleding.

De Noordboom Wetteren3

Voor de dak- en gevelbekleding werd thermisch verduurzaamd FSC-gelabeld vurenhout gebruikt dat voldoet aan duurzaamheidsklasse 1. “Deze bekleding is heel goed bestand tegen weersinvloeden. Met de jaren wordt dit hout alsmaar mooier. Het hout wordt ruwer en het vergrijst ook, waardoor het een heel natuurlijke look krijgt, bijna zoals de schors van een boom. Ook aan de kwaliteit van de gevel verandert met de jaren niets”, zegt Stefan Boonaert van De Noordboom..

“De gevelbekleding is geplaatst met open voegen. Er zit ook een luchtspatie achter de houten latjes. De gevel is geventileerd, zodat er voldoende luchtcirculatie is achter het hout, dat zo zijn vocht kwijt kan geraken”, vervolgt Boonaert.

De gevel is ook zeer goed geïsoleerd. “Door te kiezen voor een structuur in houten I-liggers kon de volledige wanddikte geïsoleerd worden en wordt de bruikbare binnenoppervlakte vergroot. In deze woning is voor cellulose gekozen. Net zoals onder andere ook houtwol, is dit een duurzaam isolatiemateriaal met lage (of goede) lambdawaarde, dat een zeer geringe warmtedoorslag en een hoge akoestische demping heeft. Deze inblaasisolatie (zowel houtwol als cellulose) heeft een interessante kostprijs door de snelle plaatsing”, stelt architect Lieselotte Steurbaut van stArchitecten.

De zonnewering is mooi in de gevel geïntegreerd, en eveneens met houten latten afgewerkt.

Dak

De gevelbekleding loopt mooi door naar het dak. “Dat is architecturaal weer mooier. “Het dak heeft in tegenstelling tot de gevel geen open voegen. Anders zou er te veel waterbelasting onder het dak komen. De dakgoot beslaat de volledige dakbreedte, en zorgt voor de afwatering van het houten dak. Dat is esthetisch mooier”, zegt Boonaert.

Voor de binnenafwerking van de woning werden osb-platen gebruikt. “Osb is een budgetvriendelijke, afwerking die toelaat de woning in een zeer korte periode af te werken, en, zonder plamuur- of schilderwerken een aangename, eigentijdse en warme sfeer creëert. De platen die we gebruiken zijn 100% formaldehydevrij, wat betekent dat er geen schadelijke lijmen of bijproducten in zitten”, oppert Stefan Boonaert van De Noordboom. 

Recyclage

Voor de woning worden uitsluitend ecologische, hernieuwbare en herbruikbare materialen gebruikt. “Als de woning na einde levensduur wordt afgebroken wordt het hout terug gerecycleerd. Daarom  zorgen we ervoor dat we niet alles aan elkaar vastlijmen. Zo kan alles achteraf makkelijk worden afgebroken”, stelt Boonaert.

Houtbouw heeft nog andere voordelen, onder meer inzake snelheid. “Hout heeft een hoge opslagcapaciteit van CO2, die we best zo lang mogelijk opgeslagen laten zitten door hout functioneel te gebruiken en hergebruiken. En bomen geven tijdens hun levensduur ook nog eens zuurstof af. Bouwen met hout is dus een van de te verdedigen principes die het klimaat kan verbeteren”, aldus Steurbaut.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten