Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materiaal

Zelfherstellend beton voor het eerst gebruikt in België

Zelfherstellend beton werd op 30 augustus voor de eerste keer gebruikt op een bouwwerf in België. Aan de Schijnpoort in Deurne werd de dakplaat van een bouwput in het speciale beton uitgevoerd. De UGent ontwikkelde het beton door er bacteriën aan toe te voegen. Als de bacteriën door scheurtjes of barsten in het beton in contact komen met water en lucht, maken ze kalksteen aan. Zo vullen de bacteriën de scheuren op en ‘herstelt’ het beton zichzelf.

zelfherstellend

Na een reeks succesvolle labotesten van de UGent was het tijd om het zelfherstellende beton in de praktijk toe te passen. De bouwplaats van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) voor de voorbereidende werken van de Oosterweelverbinding in Deurne kreeg de primeur. De dakplaat van put K5, een nieuwe dienstput voor de rioleringen van Aquafin, werd in het speciale beton uitgevoerd. Put K5 bevindt zich achter de Ten Eekhovelei in Deurne, net ten zuiden van het nieuwe pompstation voor het Schijn.

Cement, het bindmiddel van beton, is van nature beperkt zelfherstellend. Door er bacteriën aan toe te voegen, wordt deze vele malen vergroot. De speciale bacteriën treden pas in actie als ze in contact komen met lucht en water. Als het beton barst, maken de bacteriën kalksteen aan en vullen ze zo de scheur op. De toepassing is zo krachtig dat zelfs vrij grote scheuren zichzelf herstellen. Het experiment kan dan ook grote gevolgen hebben voor de levensduur van beton en een grote besparing in onderhoudskosten opleveren.

De plaatsing van het beton werd uitgevoerd door de thv Schijnpoort en wordt gevolgd door de deskundigen van ‘Expertise Beton en Staal’ van de Vlaamse overheid en controlebureau Seco. Holcim leverde het beton.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten