Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

“2019 wordt opnieuw schitterend jaar voor verkoop bouwmachines”

Dries Van Haut verwacht dat de invoerders en verkopers van materieel opnieuw een schitterend jaar tegemoet gaan. De voorzitter van sectororganisatie Sigma verkondigt al twee jaar op rij een gezonde voorzichtigheid, omdat bomen niet tot in de hemel groeien. “En omdat de materieelsector in 2008 gemerkt heeft hoe snel het bergaf kan gaan. Gelukkig is die voorzichtigheid van de jongste jaren niet nodig geweest. We blijven hoge verkoopvolumes optekenen. Ik blijf optimistisch en voorzichtig, want in deze razendsnel evoluerende informatiemaatschappij is er maar één tweet nodig om een situatie snel te doen kantelen”, stelt Van Haut.

2019 wordt 2



“Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, gaat uit van een globale groeivertraging, Voor de eurozone voorziet hij een vertraging tot respectievelijk 1,4% en 1,2% voor de twee volgende jaren. De globale groeivertraging en de appreciatie van de euro wegen op de uitvoer. Onzekerheden over de uitkomst van de brexit, Italië en een al dan niet opflakkerend handelsconflict met de VS houden bedrijfsinvesteringen beperkt. Dat zorgt voor een te beperkte productiecapaciteit. Ook het vinden van geschikt personeel wordt in heel veel landen steeds moeilijker”, geeft Dries Van Haut aan.

Zonder regering

“Voor België komt er dan nog het specifieke gegeven bij dat we eigenlijk al de facto zonder regering zitten en dat we er van uit mogen gaan dat de regeringsvorming in 2019 op zijn zachtst gezegd niet van een leien dakje zal lopen. Het komt er vermoedelijk op neer dat we heel het jaar zonder regering zullen zitten. Langs de ene kant vind ik dat niet zo’n slechte zaak, omdat het verleden ons geleerd heeft dat dit een positief effect heeft op de overheidsfinanciën. Er zijn immers gedurende die periode geen politici die in hun inherente profileringsdrang allerlei geldverslindende maatregelen willen nemen om op een goed blaadje te komen bij hun kiezers. Persoonlijk denk ik trouwens dat dat één van de redenen is waarom wij de voorbije crisis minder gevoeld hebben dan onze buurlanden. Anderzijds, en zeker op korte termijn, is dat ook weer géén goede zaak omdat we natuurlijk een regering nodig hebben om overheidsinvesteringen te doen in infrastructuur en om maatregelen te nemen om onze logistiek en industrie te ondersteunen”, stelt Van Haut.

Kijkend naar de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België ziet hij dat de algemene curve na een stijgende lijn te vertonen sinds 2013, nu al bijna een jaar vlak tot licht dalend blijft. “Maar we zien zeker geen wilde sprongen zoals in 2008. De conjunctuurcurves van de bouwsector staan echter duidelijk opwaarts gericht, zowel voor de ruwbouw van gebouwen als voor de burgerlijke bouwkunde. De verwerkende nijverheid bleef ongeveer stabiel terwijl de handel na een jaar van continue daling nu al twee maand op rij een stijging laat zien. Alles samengevat moeten we ons op economisch vlak dus nog geen bijzondere zorgen maken voor dit jaar. We kunnen ons hopelijk voor de derde keer op rij aan een stabiel jaar in hoogconjunctuur verwachten”, geeft de Sigma-voorzitter mee.

Personeel

Er is echter één aspect waar de situatie elk jaar slechter wordt en waarvoor ook in 2019 niet direct beterschap moet verwacht worden: de beschikbaarheid van geschoold technisch personeel. “Het is voor alle Sigma-leden van cruciaal belang om goede service technici te vinden. We zijn ook al lang voorbij het punt dat dit geschoolde mensen moeten zijn met ervaring in de sector. Een gemotiveerde medewerker met een basispakket aan technische achtergrond zullen ze zelf wel bijscholen in de specifieke kennis die de machines vereisen. Het is echter daar al dat het schoentje wringt. Dergelijke profielen zijn bijzonder schaars. Nog steeds wordt in onze maatschappij een ‘technieker’ als een niet zo hoogstaand beroep gezien waardoor jonge mensen minder talrijk voor deze opleiding kiezen. Als ik in mijn omgeving aan mensen vertel welke competenties een ‘technieker’ vandaag moet hebben, trekken mensen grote ogen. Enerzijds is er de technische kennis die ook steeds meer een combinatie van verschillende disciplines is. Geen enkele machine is nog puur mechanisch of hydraulisch, maar heeft steevast wat elektronica aan boord en misschien ook nog een batterij of wat pneumatica. Behalve wat talenkennis zijn techniekers bovendien ook dikwijls een soort ambassadeur van het bedrijf en dus is een zekere commerciële feeling of op zijn minst een zeker empathisch vermogen een must. Hoog tijd dus om dit profiel naar de buitenwereld eens goed op te waarderen”, beseft Dries Van Haut.

“De voorbije jaren heeft de overheid in de opleidingstrajecten het zogenoemde STEM-actieplan gelanceerd waarbij STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Eén van de acht doelstellingen van dit plan is net het verbeteren van de maatschappelijke waardering van technische beroepen. Laat ons hopen dat dit plan in de toekomst voldoende succes heeft en dat de materieelsector zijn karretje mee aan de wagen kan hangen”, verklaart hij.

Uitdagingen

De voorzitter van Sigma kijkt ook even terug op vorig jaar. “Ik verwachtte dat 2018 zelfs nog iets beter kon zijn dan het recordjaar 2017 en dat is het volgens de voorlopige verkoopcijfers van de Sigma-leden ook geworden. De sectie Burgerlijke bouwkunde/bouw deed het in 2018 zoals verwacht iets beter dan 2017, met een algemene stijging van 5 tot 10 %. Het Committee for European Construction Equipment (CECE) geeft hiervoor zelfs een stijging van 14% aan”, meldt Van Haut. Andere opvallende tendensen zijn de verdere stijging van het aantal in ons land verkochte minigravers en een daling van het aantal verkochte bandengraafmachines na de forse sprong van het vorige jaar. De verkoop van rupsgraafmachines blijft min of meer stabiel. Ook overslagmachines stijgen sterk en alleterreinheftrucks verdubbelen zelfs. Wielladers en verreikers stijgen ook sterk. De dalingen zijn vooral op te merken in machinecategorieën met kleine aantallen, zoals hijskranen of dumpers. Trilplaten en stampers kenden in ons land een groei van zowat 6%.

“Voor de subsectie Generatoren zijn de Sigma-cijfers nog niet betrouwbaar genoeg om een analyse te maken. Het is echter duidelijk geen rooskleurig verhaal. Ondanks de aankondigingen in de pers dat opnieuw stroomtekorten zouden kunnen optreden in de winterperiode heeft dit niet zoals de vorige keer geleid tot een stijging van de verkoop van noodstroomgroepen. We zien daar wel een duidelijke verschuiving naar de verhuurmarkt wat productiegroepen betreft”, meent Van Haut.

“Ook bij de lifttrucks worden de statistieken nog even kritisch bekeken. Waar de cijfers van het World Industrial Trucks Statistics (WITS) wereldwijd een stevige stijging van meer dan 10% aangeeft zouden de Sigma-cijfers voor België eerder een lichte daling van enkele procenten aangeven in vrijwel alle categorieën. Wetende dat WITS wel eens durft overschatten (door de Europese import via België van sommige merken), samen met het feit dat de Sigma-cijfers mogelijk nog lichtjes moeten worden bijgesteld en dat december ook nog een zeer goede maand was, kunnen we zonder probleem stellen dat 2018 ongeveer op hetzelfde niveau zit als het uitzonderlijk goede jaar 2017 en we dus weer van een schitterend resultaat mogen spreken”, stelt de Sigma-voorzitter.

2018 was voor Sigma als vereniging een lastig jaar. Bovenop enkele kleinere problemen is er het vertrek van algemeen secretaris Nathalie Poisonnier. Zij is intussen directeur van de Belgische Brouwers en wordt vervangen door Joëlle Germain. Zij was tot voor kort commercial training manager bij de FiatChrysler Group Belux. Ook besloot de Sigma-subsectie Cleanma.be (reinigingsmachines) om zichzelf op te heffen, waardoor Rudi Brauns niet langer bestuurder van Sigma is. Bovendien moest de raad van bestuur afscheid nemen van nog twee bestuurders: Geert De Bruycker, die door de verkoop van zijn bedrijf niet langer actief is bij de gelijknamige firma, en Kris Vochten, die de overstap maakte van SMT Belgium naar JCB Benelux. Ondanks die reeks tegenslagen werkt Sigma aan een campagne om het beroep van servicetechnieker voor zware machines bekender en aantrekkelijker te maken.

SigmaCert

Bovendien wil de sectororganisatie SigmaCert  een tweede adem geven. “Terwijl de keuringen jaar na jaar gestegen zijn om nu op een stabiel en rendabel niveau te zitten, willen we verbreden. Sinds kort zijn twee medewerkers van Traxio Services deeltijds aan de slag om SigmaCert te verduidelijken en promoten bij leden, klanten en verzekeringen", besluit Van Haut.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten