Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Bobcat heeft volledig elektrische compacte rupslader

Op CES 2022, de belangrijkste technologiebeurs die deze maand plaatsvond in Las Vegas, toonde Doosan Bobcat zijn nieuwe T7X, een volledig elektrische compacte rupslader. De Bobcat T7X is schoon en stil omdat hij geen hydraulische systemen of onderdelen bevat en geen uitstoot of trillingen produceert.

Bobcat heeft
De T7X werd in eerste instantie ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt, maar er wordt onderzocht of er ook in Europa vraag is naar deze machines. De T7X is volgens Doosan Bobcat de eerste volledig elektrische compacte rupslader ter wereld. De machine, die geheel door accu’s wordt aangedreven, is helemaal opnieuw ontworpen om de elektrische aandrijving te kunnen optimaliseren. Ook is hij volgens de fabrikant stiller, heeft hij een groot vermogen en is hij krachtiger dan al zijn voorgangers met een dieselmotor.
 
Geen hydraulica
 
In de T7X is de traditionele hydraulische werkgroep geheel vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem, bestaande uit elektrische cilinders en elektrische aandrijfmotoren. Dat betekent dat de machine praktisch geen vloeistoffen meer heeft. De nieuwe, volledig elektrische rupslader gebruikt minder dan 1 liter milieuvriendelijke koelvloeistof. Dit is een groot verschil met de ruim 200 l aan vloeistoffen die zijn tegenhanger met dieselmotor en hydraulisch systeem nodig heeft.

Met dit elektrische platform zijn het vermogen en het maximumkoppel onmiddellijk beschikbaar bij elke werksnelheid. De bestuurder moet niet wachten totdat het vermogen is opgebouwd, zoals bij het traditionele hydraulische systeem.
 
De T7X functioneert met nul uitstoot en genereert veel minder geluid en trillingen. Hij doet stil en efficiënt zijn werk in geluidsgevoelige gebieden. Daarnaast liggen ook de dagelijkse bedrijfskosten veel lager, dankzij de lagere jaarlijkse onderhoudskosten en besparingen op diesel, motorolie, DEF (Diesel Exhaust Fluid) en hydraulische onderdelen.
 
Het hart van de T7X is een krachtige lithium-ion accu met 62 kW vermogen van onze technologiepartner Green Machine Equipment, Inc. Afhankelijk van de toepassing kan één acculading voldoende zijn voor de meest gebruikelijke dagelijkse werkzaamheden en gebruik van intelligente werkmodi voor vier uur continu gebruik of een volledige dag als de machine niet continu gebruikt wordt. De intelligentie van het vermogensbeheersysteem is zo opgezet dat een toename in belasting wordt gedetecteerd. Bij afname van de belasting wordt het vermogen automatisch gereduceerd, om het totale energieverbruik te verlagen zodat de machine langer kan werken.
 
Sunbelt Rentals
 
Bij de voorstelling op CES kondigde Doosan Bobcat in Noord-Amerika een strategisch partnerschap aan met Sunbelt Rentals, een toonaangevende materieelverhuurder met hoofdkantoor in South Carolina. Sunbelt Rentals heeft meer dan 1.025 vestigingen en is ook een sterke speler in Europa dankzij de aanwezigheid in Frankrijk en Duitsland. Sunbelt Rentals zal investeren in een groot aantal Bobcat T7X elektrische compacte rupsladers en minigravers. Deze worden co-branded en vanaf dit jaar verhuurd in Noord-Amerika.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten