Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Bobcat toont de nieuwe versie van de autonome lader

Tijdens de Parijse bouwbeurs Intermat 2024 presenteert Bobcat de RogueX2, de nieuwste versie van de autonoom werkende lader, die vorig jaar voor het eerst te zien was.

Ontwerp zonder titel (58)
Bobcat

De RogueX2 is ontwikkeld op basis van het RogueX-concept dat bijna een jaar geleden tijdens de Conexpo-beurs in Las Vegas werd geïntroduceerd. RogueX2 is een volledig elektrisch en autonoom machineconcept. De machine werkt op een lithium-ion-accu, heeft een elektrisch aandrijfsysteem, elektrisch aangedreven hefarmen en kantelkinematica zonder hydrauliek. De RogueX2- en RogueX-machineconcepten zijn speciaal ontworpen en gebouwd zonder cabine omdat de machine autonoom en dus zonder bestuurder opereert. Ze zijn ontworpen als blauwdruk voor een nieuwe generatie machines.

In de RogueX2 is de interne verbrandingsmotor (ICE) vervangen door een elektrische aandrijving voor meer vermogen en betere prestaties. Verder heeft de machine geen connectoren, slangen, leidingen en aansluitingen voor hydraulische systemen, die gevoelig zijn voor storingen. De afwezigheid van hydraulica en vloeistoffen in het ontwerp zorgt niet alleen voor minder uitstoot, maar maakt de machine ook heel stil.

De oorspronkelijke RogueX had rupsbanden en gebruikte geavanceerde kinematica om een unieke functionaliteit te bieden die verticale, radiale en variabele hefcapaciteiten biedt in één machine. De RogueX2 heeft echter wielen om de gebruiksduur van de accu te verlengen. Hij heeft axiale fluxmotoren, die de machine een ongelooflijke tractie bieden. De machine levert meer vermogen voor veeleisende toepassingen zoals nivelleren, graven of het gebruik van aanbouwdelen voor zware werkzaamheden.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten