Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Bullswap: online-platform om ‘stilstaand’ materieel te verhuren

In de bouwsector is het begrip digitalisering niet langer weg te denken, of het nu gaat om BIM, 3D-printen of virtuele beeldvorming. Wie niet digitaal denkt, zal zijn weg niet meer vinden tussen alle moderne technieken die reeds geïntegreerd zijn in de huidige bouweconomie. Drie jonge kerels uit Genk ontwikkelden zopas een online-platform waarop aannemers hun kranen, schrankladers en graafmachines die ze zelf even niet nodig hebben, kunnen verhuren aan andere aannemers.

bullswap

Aannemers zijn in steeds mindere mate de volle eigenaar van hun materieel. Verhuur en leasing nemen elk jaar een groter aandeel in. Door te gaan nadenken over investeringen, terugverdientijden en total cost of ownership, kwamen de drie jonge Genkenaars (Laurens Opitek, Michiel Vandewyer en Jannes Valkeneers) op het idee om stilstaande bouwmachines te laten renderen. Dan moeten vraag en aanbod wel samengebracht worden en dat is wat Bullswap doet.

Airbnb

Bullswap is een verhuurmethode die kostenbesparend, tijdbesparend en duurzaam is. Het is een beveiligd online-deelplatform voor bouwbedrijven, chemische bedrijven en andere instanties. Ook overheden kunnen in principe deelnemen. Elk bedrijf of instantie kan zowel als verhuurder als als huurder gebruik maken van het platform. Enerzijds bieden verhuurders hun onderbezette en onbenutte bouwmachines aan. Anderzijds kunnen huurders verzoeken verzenden om de stilstaande machines goedkoper te huren. Het model lijkt in grote lijnen op dat van Airbnb. Materieel aanbieden is gratis. Bedrijven betalen enkel per transactie. Als je niets verhuurt, betaal je ook niks.

“Bouwmachines staan gemiddeld twee maanden per jaar stil, onderhoud en herstelling buiten beschouwing gelaten. Bullswap vertrekt vanuit de gedachte dat je op een stilstaande machine in principe niets kan verdienen om de investering terug te verdienen. Via ons platform kan je inkomsten genereren op iets wat je onderneming of bedrijf normaal geld kost. Daarom kan ons platform zijn gebruikers extreem scherpe huurprijzen aanbieden die tot 30% goedkoper zijn dan die van de reguliere markt”, stelt Jannes Valkeneers.

Verhuurbedrijven

“Maar dit is geen aanval op de klassieke verhuurbedrijven voor materieel, zoals ook Airbnb en de klassieke hotels perfect naast elkaar kunnen bestaan. Meer zelfs, wij roepen de kleine en grote materieelverhuurders op om mee in ons platform te stappen. Want ook zij hebben voor bepaalde machines lange stilstandperiodes”, weet Valkeneers. Huurders kunnen ook aangeven dat ze op zoek zijn naar een machine met personeel. De zoekresultaten bestaan dan enkel uit toestellen waarbij personeel ook verkrijgbaar is. De verhuurders zijn dan verantwoordelijk voor de administratieve documenten van hun personeel.

Het platform is voorlopig enkel toegankelijk voor bedrijven die voldoen aan de Bullswap-criteria en is niet beschikbaar voor particulieren. Voordat nieuwe bedrijven toegang tot het platform krijgen, worden ze eerst zorgvuldig doorgelicht. Bijna honderd bedrijven hebben zich reeds aangesloten. De Genkenaren willen wel snel overschakelen naar een platform dat voor iedereen toegankelijk is. Hiervoor willen ze eerst een zo groot mogelijk aanbod creëren.

Prijstransparantie

“Een groot voordeel van Bullswap is de prijstransparantie. Bij sommige grote materieelverhuurders worden op het einde van de verhuurperiode nog allerhande bijkomende kosten aangerekend, wat bij aannemers en hun boekhouders en calculators al eens tot ongenoegen leidt. Dat is bij Bullswap niet het geval”, geven Opitek, Vandeweyer en Valkeneers nog mee.

Enkel de transportkosten kunnen bovenop de afgesproken huurprijs komen. Bij het huren van een machine wordt altijd de vraag gesteld of de machinehuurder zelf het transport wil regelen of dat hij wilt dat de verhuurder dit regelt. Indien hij verkiest om het zelf te regelen zal er geen transportkost door de verhuurder in rekening gebracht worden en zal hij zelf instaan voor het ophalen en terugbrengen van het toestel.

Recensiesysteem

In het platform is een ’state-of-the-art’ zoekmachine verwerkt. Deze zoekmachine zorgt ervoor dat je met enkele klikken en heel eenvoudig het juiste materieel vindt. Om de zoekprocedure efficiënt en vlot te laten verlopen werkt het platform met een recensiesysteem. Dat geeft de gebruiker de kans om in te schatten of de machine en de tegenpartij een juiste match zijn voor hem. Ook de implementatie van blockchaintechnologie moet voor een betrouwbare werking zorgen en moet het communicatieproces tussen alle partijen en het verhuurproces vergemakkelijken en beveiligen.

Samen met Allianz heeft het jonge bedrijf bovendien een verzekeringsproduct ontwikkeld dat ervoor zorgt dat gebruikers met een gerust gevoel hun machines kunnen verhuren. Op regelmatige basis worden alle transacties en bedrijven gecontroleerd die deel uitmaken van de Bullswap-community. Deze verzekering, samen met de controle van de kredietwaardigheid en het ratingsysteem, zou volgens het Bullswap-team moeten zorgen voor een verhoogd vertrouwen tussen beide partijen.

Het platform blijkt de trend van het jaar te worden in de bouwsector. Niet alleen in de bouwsector, maar in heel de ondernemingswereld kan het concept op steun rekenen. Laurens, Michiel en Jannes werden onlangs geselecteerd voor Start it @KBC, een incubator die jong, innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt en promoot. Deze versneller is met meer dan 500 start-ups de grootste start-up-accelerator in België.

Als kers op de taart werd het Belgische platform bovendien geselecteerd voor The Birdhouse, een exclusief en intensief acceleratorprogramma om start-ups te doen groeien. The Birdhouse selecteert twee maal per jaar veertien starters. Hierin zullen enkele ervaren ondernemers de ploeg van Bullswap zes maanden begeleiden om hun idee te helpen groeien tot een bloeiend bedrijf. The Birdhouse stelt bovendien een investeringsfonds van 10 miljoen € ter beschikking in samenwerking met Belfius. Van 971 start-ups hoorde Bullswap bij de 14 beste in België.

Buitenland

Bullswap kent geen vergelijkbaar platform in het buitenland. “Er zijn platformen maar die zijn gefocust op het delen van materiaaloverschotten of het bieden op eenmalige aanbiedingen van bouwmaterialenproducenten (YouBuildDeals). Wij zijn momenteel gesprekken aan het voeren met een investeerder die ons toegang tot heel Europa kan geven. De Benelux staat dan binnen de twee jaar op de agenda”, meldt Jannes Valkeneers.

www.bullswap.com

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten