Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Cebeko maakt dieselmachines elektrisch

Cebeko, het bedrijf uit Torhout dat gespecialiseerd is in de verkoop en verhuur van grondverzet- en bouwmachines, pakt uit met een innovatie. Dankzij een ombouwprocedure biedt het voortaan ook machines aan met Dual Power. Deze machines beschikken zowel over een diesel- als over een elektrische motor, waardoor men bespaart op brandstof en ook de ecologische voetafdruk verkleint.

Cebeko 1

“Wij staan dicht bij onze klanten en horen van hen vaak de bekommernis over hoge brandstofprijzen en over de zorg voor het milieu”, vertelt zaakvoerder Tom Dekoninck van Cebeko.

Voedingsbedrijven

“Daarnaast hebben wij heel wat klanten die werkzaamheden uitvoeren in voedingsbedrijven. Daar mag je vanwege de uitstoot niet met een dieselmotor aan de slag. Als je als aannemer dan twee machines moet kopen, weegt zo’n investering wel door. Daarnaast zijn vele elektrische machines nog steeds minder krachtig en dus minder makkelijk inzetbaar. Wij hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn samen met een externe partner op zoek gegaan naar het beste antwoord op al die vragen”, schetst Dekoninck de situatie.

Hybride

Ondertussen heeft Cebeko al een reeks machines omgebouwd tot hybride machines of machines met Dual Power, zoals het bedrijf ze bestempelt. “Daarbij wordt op een machine met dieselmotor een elektrische motor met hydraulische pomp bijgeplaatst, waardoor men makkelijk kan overschakelen van diesel naar elektrisch en omgekeerd. Het klinkt simpel, maar het is een proces waarbij je echt wel bij een specialist moet aankloppen”, stelt Dekoninck. Klanten kunnen met de Dual Power-machines kiezen welke motor ze gebruiken in functie van het uit te voeren werk, maar besparen sowieso op brandstof. Daardoor zijn de emissie-waarden van een Dual Power-machine ook lager.

“Voor het elektrisch werken wordt de machine met een kabel aangesloten op het elektriciteitsnet of aan een werfgenerator. De elektromotor heeft hetzelfde vermogen en toerental als de dieselmotor, de hydraulische pomp is een originele van Yanmar. Het vermogen en de werksnelheid blijven gelijk ongeacht de krachtbron”, verduidelijkt Tom Dekoninck nog. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten