Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Construx levert kolom- en kolomkopbekisting voor THV Rinkoniën op het Oosterweelproject

Het Oosterweelproject wordt gebouwd in opdracht van Lantis. Niet alleen moet het Oosterweelproject het verkeer rond Antwerpen vlotter laten verlopen, ook zal het de stad Antwerpen meer groene ruimte geven. Van aannemersconsortium THV Rinkoniën maken Artes Group, CIT Blaton, Stadsbader en Mobilis deel uit. Het consortium is verantwoordelijk voor meer dan 90 bouwwerken: een fly-over van meer dan 450 meter lengte, nieuwe tunnels, bruggen en wanden. Daarnaast wordt ook de bestaande infrastructuur gerenoveerd.

Foto-1,-Pijlerbekisting

Eén van de eerst uit te voeren werken is de fly-over, waarvoor 9 ronde kolommen dienen gestort te worden. Ze hebben elk een diameter van 2800 mm en een maximaal 14,2 meter brede kolomkop. Om deze opdracht tot een goed einde te brengen heeft de THV Rinkoniën een beroep gedaan op Construx. Voor zowel de kolom als de kolomkop levert Construx de bekisting en de bijhorende ondersteuning.
De kolombekisting bestaat uit ronde modulair op te bouwen delen van 8, 4, 2, 1 en 0,5 meter hoogte, die zonder doorgaande centerpennen op elkaar gemonteerd worden. Zo kunnen zowel de laagste (8 meter), de hoogste (15,5 meter) als alle tussenliggende kolommen op een eenvoudige manier en met een instelbaarheid van 0,5 meter bekist worden.

Twee schelpen per deel

Elk bekistingsdeel bestaat uit twee schelpen (halve cirkels), die opgebouwd zijn uit zware gelaserde ribben met een vaste stalen, perfect rond gewalste beplating. Om de schelpen quasi naadloos tegen elkaar te monteren worden uitlijnpatten en zelfcentrerende bouten en moeren gebruikt. De onderste schelpen (8 meter hoogte) zijn uitgerust met zware regelvoeten en één schelp is voorzien van twee zware driehoekvormige steunbokken. Op het bovenste element wordt een verplaatsbaar stalen werkplatform met antislipvloer, stootplanken en rugleuningen geplaatst. Er is een kooiladder over de volledige hoogte voorzien. Op het basiselement van 8 meter en het opbouwelement van 4 meter zijn dit vaste kooiladders, op de andere delen zijn deze verplaatsbaar.

Drie types kolomkoppen

Er zijn drie types kolomkoppen te maken, met breedtes 10,8, 12,9 en 14,2 meter, en met telkens dezelfde dikte: 2900 mm. De ondersteuning van deze kolomkopbekisting bestaat uit een stempelframe en een ondersteuningsframe. Het stempelframe is in hoogte instelbaar en bestaat uit 5 sets van 2 frames van 2500 mm hoogte, 4 verlengpoten van 1250 mm, 4 verlengpoten van 625 mm en 4 zware spindelvoeten.
De frames zijn voorzien van houten blokken, zodat deze tegen de gestorte kolom getrokken kunnen worden. De frames zijn onderling onderling ook verbonden (van de ene kant van de kolom naar de andere). Op het stempelframe is over de volledige hoogte een kooiladder voorzien (tot op het niveau van het stortplatform van de kolomkop). Het ondersteuningsframe komt op het stempelframe.

Onder helling te plaatsen

De kolomkopbekisting kan onder helling geplaatst worden (max. 5%). Het stelsysteem dat hiervoor gebruikt wordt bestaat uit vulblokken, krikken, fijnregelingen en ontkistingswiggen. Op dit niveau is er ook een groot werkplatform (1 meter groter dan de buitenmaten van de kolomkop) met leuning voorzien. De kooiladder vanop het stempelframe komt uit op dit niveau.
De bekisting van de kolomkop bestaat uit vier delen, waarbij ook hier geen centerpennen door het betonnen element gaan, enkel boven de bekisting. Het geheel is door middel van een regelsysteem 5% ‘draaibaar’ ten opzichte van de ronde kolom. De aansluiting tegen de kolom is bij elke helling anders. Aan één lange zijde en aan de twee kopkanten is er een vast stalen werkplatform met antislipvloer, stootplanken en rugleuningen voorzien. Aan de andere langse zijde is er enkel een valbeveiliging. De twee kopschotten kunnen op drie vaste posities geplaatst worden.

Leidinggevende producent

Construx levert hier eens te meer het bewijs, dat het één van Europa’s leidinggevende producenten van stalen bekistingssystemen is, dit zowel voor de werf (verkoop en verhuur) als voor prefabbedrijven. Met meer dan 150 werknemers en 7 vestigingen in België, Nederland en Roemenië is Construx als producent een voortrekker in de betonindustrie. Hun baseline “Shaping the Future of Concrete” geeft de beste definitie van waar het bedrijf voor staat.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten