Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

D’Ieteren Immo wil op zijn site Anderlecht Industrie, gelegen in het Kanaalgebied, een garage 2.0 bouwen: een multifunctioneel en flexibel gebouw met een garage van de toekomst waar de productieve en commerciële activiteit trots worden getoond.

Picture1_garagevdtoekomst_1

Het energie-neutrale gebouw streeft naar een Breeam “Outstanding” certificatie. Naast “De garage van de toekomst van Volkswagen, SEAT en Skoda” zal het project plaats bieden aan een diversiteit van stedelijke industrie, productieve activiteiten en commerciële functies in de meest brede vorm, tot en met het dak op een totale oppervlakte van 32.000 m².

Eén van de kernwaarden van het volledige project is zijn circulaire visie. Er werd een diepgaande inventaris opgemaakt van het bestaande gebouw. Vervolgens is het gebouw volledig circulair ontmanteld. Materialen zoals o.a verhoogde vloeren, vloertegels, binnendeuren, trappen, werkplaatsuitrustingen,  sanitaire toestellen en kantoormateriaal vonden de weg naar de circulaire markt voor hergebruik.

Ook de mate van flexibiliteit van het gebouw is interessant. De architecten XGDA stellen een structuur voor waarin elke vorm van activiteit kan plaatsvinden. Het gebouw bestaat uit een primaire structuur van beton die rationeel en op een intelligente manier overgedimensioneerd is en kan worden aangevuld met een lichtere tussenstructuur uit staal. Door die overmaatse afmetingen wordt de totale structuur duurzaam. Het beton heeft een levensduur van minstens 100 jaar. Elegantie is ook een kenmerk die kan worden gebruikt voor dit project. Weg met de traditionele saaie vormgeving van industriële gebouwen.
De excellente uitvoering van de werf gebeurt door Alheembouw. Zij onderscheiden zich als bouwbedrijf met vaak complexe bouwprojecten hetgeen Mobilis zeker is.

Samenwerking met Construx

Als één van leidinggevende firma’s in Europa op gebied van bekistingssystemen en prefabmallen voor betonnen elementen, zowel voor gebruik op de werf als op de bouwplaats mag Construx niet ontbreken op zo’n innovatief project.  De uitvoering op de werf is in te delen in drie grote deelluiken:

  • Buitenwanden in Construx Conflex ronde paneelbekisting
  • Kolommen in Construx Tricon stalen paneelbekisting
  • Wafelvloer met Construx Conalu Aluminium paneelbekisting

Bovenaanzicht werf

1)    Buitenwanden in Construx Conflex ronde paneelbekisting

Ongeveer een 350 lopende meter buitenwand werd uitgevoerd met de Conflex ronde bekisting van Construx. Er werd gekozen voor dit systeem omwille van het gebruiksgemak. Een demo op de werf liet toe dat er heel efficiënt en met een hoog rendement werd gewerkt.

De hoogste wanden waren in totaal 4,50 m hoog.

2)    Kolommen in Construx Tricon stalen paneelbekisting
De kolommen van maar liefst 12 m hoogte en sectie 90 cm x 90 cm werden uitgevoerd met de Construx Tricon panelen. De robuuste en sterke stalen kaders zijn geschikt om hoge betondrukken op te vangen tot 80kN/m².  Een extra pigment werd aan de beton toegevoegd om deze zijn mooie zwarte kleur te bezorgen. De combinatie esthetiek, techniek en robuustheid vloeien in deze  naadloos door elkaar.

Construx Tricon bekisting voor de kolommen

3)    Wafelvloer met Conalu aluminium paneelbekisting:

De vloerplaat heeft een vorm heeft van een ‘wafel’. Het is zo opgemaakt dat het in twee richtingen verstevigd is aan de buitenkant van het materiaal. Het zorgt voor een substantieel sterker geheel zonder hiervoor extra gewicht te moeten gaan gebruiken. In het geval van Mobilis kunnen we hier ook stellen dat er opnieuw op innovatieve wijze is gewerkt. De voorgespannen betonplaat is bestand tegen zeer grote belastingen alsook tegen scheuren, etc.  Deze platen dragen ook de onderhangende verdiepingen.  In samenspraak met de klant is naar een oplossing gezocht voor de uitvoering van deze wafelvloer. Er werd een oplossing gezocht met de Conalu panelen die de klant zelf in voorraad had. Ook hier zorgt Construx alweer voor zijn uitstekende service door samen met de klant oplossingen te zoeken op maat. 

Wafelvloer met Conalu aluminium paneelbekisting
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten