Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

COPRO viert 40 jaar kwaliteitsborging in de bouw

In 2024 markeert COPRO een belangrijke mijlpaal: de certificatie-instelling viert haar 40-jarig bestaan. Vier decennia van kwaliteitsborging en innovatie hebben COPRO getransformeerd tot een onmisbare schakel in de bouwsector. In de betonsector heeft COPRO een belangrijke rol met de BENOR-certificatie van betongranulaat A+ voor circulair gebruik in beton enerzijds en van wegenbeton voor wegen en lijnvormige elementen anderzijds. Met de nieuwe uitdagingen in de maatschappij richt COPRO zich op een duurzame toekomst, met een sterke focus op circulariteit en milieu-impact.

140970F0009-CPRO

De geschiedenis van COPRO: een blik op vier decennia

Veertig jaar geleden werd COPRO opgericht met een duidelijke missie: de kwaliteit van bouwmaterialen en bouwprocessen garanderen en verbeteren. Aannemers en overheid vonden elkaar om samen werk te maken van meer kwaliteit in de bouwsector. “Sindsdien hebben we ons ingezet om deze missie te vervullen, met een onafhankelijke, deskundige en innovatieve aanpak. Door de jaren heen heeft COPRO zich succesvol aangepast aan de veranderende behoeften en verwachtingen van de bouwsector, de overheid en onze samenleving,” vertelt CEO Dirk Van Loo.
De combinatie van kwaliteit en duurzaamheid vormt vandaag de dag één van de grootste uitdagingen voor de sector. "Ons doel is om de duurzaamheidscirkel binnen de bouwsector zo rond mogelijk te maken, zonder in te boeten op kwaliteit. En dit bekijken we ruimer dan enkel op productniveau. Een voorbeeld hiervan is de verschuiving van product- naar uitvoeringscertificatie,” vervolgt Dirk Van Loo. “Met systeemcertificatie zoals de CO2-prestatieladder, het NTMB-zorgsysteem en het NIWE Label gaan we nog een stap verder. We zetten aannemers, bedrijven en lokale besturen aan stappen te ondernemen om duurzaamheid en circulariteit blijvend in hun projecten te verankeren.”

Circulariteit binnen de betonsector: uitdaging én opportuniteit

Als het meest gebruikte materiaal in de bouwsector heeft beton een cruciale impact op de CO2-uitstoot. Inzetten op recyclage van grondstoffen, alternatieve bindmiddelen en circulariteit vormt dan ook de sleutel tot een succesvolle omslag om de sector duurzamer te maken en de milieu-impact te verminderen. In het kader van circulariteit van beton wordt steeds sterker ingezet op het gebruik van gerecycleerde granulaten als gedeeltelijke vervanging van natuurlijke granulaten.
“Op dit moment worden gerecycleerde betongranulaten vooral in funderingslagen van wegen ingezet. Met de BENOR-certificatie van betongranulaat A+ en menggranulaat B+ voor gebruik in beton biedt COPRO een duidelijk kwaliteitskader voor deze gerecycleerde granulaten. Zo stimuleren we het verhoogd gebruik van deze granulaten in circulair beton”, vertelt Pieter Keppens, unit manager bij COPRO. “We merken daarnaast ook een toenemend tekort aan rivierzand. Betonbrekerzand afkomstig van de productie van betongranulaat A+ wordt in een prenormatief project bestudeerd om als een gedeeltelijke vervanging van rivierzand ingezet te worden.”
Met meer dan 40 gecertificeerde betoncentrales voor wegenbeton wordt BENOR-gecertificeerd wegenbeton volgens Standaard Bestek 250 (SB250) nu algemeen toegepast in Vlaanderen. Het circulaire betongranulaat A+ wordt in wegenbeton al langer ingezet, met een maximum van 40 procent voor lijnvormige elementen, zoals greppels, borduren en afschermende constructies. Voor het nieuwe SB250 wordt volop nagedacht over de introductie van betonbrekerzand als zandvervanger in wegenbeton om de circulariteit verder te verhogen.

Milieu-impact en CO2-prestatieladder

“De wereld van circulaire bouwmaterialen biedt een uitgebreide waaier aan mogelijkheden om de bouwsector te verduurzamen en de algemene milieu-impact te verminderen. Wij zetten dan ook verder in op het sensibiliseren van de verschillende stakeholders en het delen van kennis om zo tot een circulaire omslag in de praktijk te komen.” geeft Dirk Van Loo aan.
Een praktisch voorbeeld is de rol van COPRO als Belgische certificatie-instelling voor de CO2-prestatieladder. Dit certificeringssysteem moedigt bedrijven aan om de CO2-uitstoot in hun werking te verminderen en effectieve maatregelen te nemen om hun impact op het milieu te verkleinen. Na een pilootfase om het systeem te evalueren, wordt de CO2-prestatieladder meer en meer door regionale overheden en andere opdrachtgevers met een gunningsvoordeel voorgeschreven. Zo volgt COPRO de nieuwe uitdagingen voor een duurzame maatschappij van nabij op, met een sterke focus op circulariteit en milieu-impact.

Wegenbeton_Beton-routier
P1011591
IMG_3398
IMG_3389
140970F0143-CPRO
grasbetondallen-1
140970F0140-CPRO
140970F0078-CPRO
14_St-Stevens-Woluwe(c)Stradus-Infra
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten