Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

De Lijn bestelt 65 gelede e-bussen bij Iveco

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn bestelt 65 gelede e-bussen bij leverancier Iveco. Die worden in de loop van de eerste helft van 2024 geleverd. De bestelling is goed voor een bedrag van 48 miljoen euro. De financiering gebeurt door De Lijn. Iveco Belgium kwam als best geplaatste inschrijver uit de aanbesteding. Voor de bouwer van industriële en bedrijfsvoertuigen is dit de tweede grote bestelling van De Lijn. De Italiaanse constructeur heeft een ontwerpakkoord met De Lijn voor de levering van in totaal 500 elektrische bussen. De 65 exemplaren die volgend jaar worden geleverd, zijn de eerste lading. De Nederlandse busbouwer Ebusco en VDL Bus Roeselare grepen naast het contract. VDL kon wel een kleinere bestelling van 75 elektrische bussen binnenhalen.

De Lijn bestelt 65 gelede e-bussen bij Iveco

De inzet van e-bussen betekent een verdere stap in de vergroening en modernisering van de vloot. Voor het eerst bestelt De Lijn ook gelede e-bussen. Die kunnen ruim 110 reizigers vervoeren en zijn daarom beter geschikt om tijdens piektijden meer wagens uit het verkeer te halen. De achttien meter lange gelede e-bus heeft een emissievrije autonomie van ruim 300 km op een enkele laadbeurt. De bussen worden met een CCS2-stekker geladen in de stelplaats.

Bij deze nieuwe reeks gelede e-bussen gaat extra aandacht naar bijkomend comfort en veiligheid voor zowel de reizigers als de chauffeur. Zo beschikken deze e-bussen over een helder interieur met kunstlederen zetels en een vloerbedekking van imitatiehout, een geoptimaliseerde klimatisatie, USB-laadpunten, ledverlichting, drie XL-schermen met real-time informatie en een elektrische oprijplaat voor kinderwagens en rolstoelen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten