Doka’s Framax Xlife plus: bekistingssnelheden in een nieuwe dimensie
Doka België verhuurt voortaan, als uitbreiding van de vertrouwde Framax Xlife kaderbekisting, ook de innovatieve Framax Xlife plus-panelen, met aan de binnenzijde liggende verankeringspunten. Met slechts enkele aanvullende panelen kunnen eisen op het gebied van ankerraster en voegenbeeld snel en betrouwbaar worden uitgevoerd.
Het innovatieve Framax Xlife plus-anker reduceert de personeelskosten, omdat de bediening eenzijdig door één persoon kan worden uitgevoerd. Het anker wordt door de grote ankerhulzen uitsluitend vanaf de sluitbekisting ingestoken en vastgeschroefd. Dankzij zijn conische vorm moeten geen holle buizen of conussen worden ingebouwd. Voor verplaatsingen kan het anker direct aan het paneel in de afstandhouder worden geparkeerd, zodat het direct weer binnen handbereik is.
Eenmaal ingesteld, blijft de wanddikte betrouwbaar behouden – ook na het ontkisten. Opnieuw opmeten valt weg, zodat er nog sneller gewerkt kan worden. Dankzij de hogere toegelaten betondrukken (80 kN/m²) kan er tevens sneller gebetonneerd worden. Bovendien zorgt een symmetrisch anker- en voegenpatroon voor een aantrekkelijk in het zicht blijvend betonoppervlak.
Sinds begin dit jaar verhuurt Doka België de door BAS Research & Technology ontwikkelde Concremote-sensoren. Deze sensoren kunnen worden ingebouwd in de bekisting (wanden) of in het vers gestorte beton (vloerplaten). Via een webportaal wordt de ontwikkeling van de druksterkte ter plaatse geregistreerd. De meetgegevens worden permanent doorgestuurd en kunnen in real-time geraadpleegd worden op laptop, tablet of gsm. De gewenste waarden over vroegtijdige benodigde sterkte worden via e-mail of sms gesignaleerd. De voornaamste voordelen en mogelijkheden hieraan verbonden zijn onder meer: het bespoedigen van de ontkistingstijdstippen, met reductie van de globale uitvoeringstermijnen en –kosten; het verbeteren van de toe te passen betonsamenstelling en kostprijs van het beton; en het verzekeren van de duurzaamheid van de betonstructuur door een veiligheidsbewaking van de ontwikkelde betonkwaliteit doorheen het bouwproces.
De real-time monitoring van de druksterkte ontwikkeling ondersteunt tevens toepassingen voor zichtbeton met het oog op het evenaren van gelijke kleurtonen van het beton. Het meten van de thermische spanningen helpt tevens voor het reduceren of beheersen van mogelijke scheurvorming van het beton.
Het aanbieden van de combinatie van bekisting en meetapparatuur die de performantie van het beton monitort, betekent een belangrijke stap naar een nieuwe generatie van ‘intelligente bekistingssystemen’ in combinatie met ‘value-engineering’.