Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Doosan toont Stage V-grondverzetmachines

Doosan organiseert elk jaar in een grote steengroeve in het Tsjechische Bělice zijn Quarry Days voor dealers en klanten. Deze groeve is nog in gebruik en er wordt veel steen gewonnen en verwerkt. Het is dan ook een ideale locatie om demodagen te houden. Hier kunnen klanten kennismaken met het hele programma van Doosan en machines zelf een keer aan de tand voelen. Uiteraard zijn ook de nieuwste modellen daarbij aanwezig. Zowat 500 klanten brachten deze keer een bezoek en ook de vakpers was wederom uitgenodigd. Doosan stelde in Tsjechië immers enkele nieuwe graafmachines voor. 

bmb322Doosan_DX380+DL580
Natuurlijk zijn de oranje Doosan-machines deze drie dagen de hoofdrolspelers. Dit jaar toonde de Koreaanse fabrikant vele nieuwe grondverzetmachines met een EU Stage V-motor. We kenden de 30-tons DX300LC-7 al van de Bauma. Nu konden we hem echt eens testen en aan het werk zien. Tot grote verrassing toonde Doosan ook al de nieuwe 35-tons DX350LC-7, die de DX340-5 opvolgt, en de nieuwe 38-tons DX380LC-7. De drie modellen zijn uitgerust met een eigen Doosan-dieselmotor en maken nu wel gebruik van een DPF-filter naast AdBlue om aan de strengste emissie-eisen te voldoen. 
 
 
De DX350 en DX380 uit de 7-serie waren toch wel enigszins verrassende wereldprimeurs. Ook nieuw is de Doosan DA30-7 gelede dumper met een laadvermogen van 28 ton. Zeker voor de Benelux-markt is dit een interessant model voor in het grondverzet en bouwtransport. Naast de DA30-7 is er nog de grotere DA45-7, die een laadcapaciteit heeft van 41 ton.
 
 
Een echte blikvanger is de nieuwe mobiele Doosan DX250W-5 MH Material Handler. Deze is leverbaar in twee uitvoeringen qua sticks. Met de gekromde ‘goose neck’ steel wordt voornamelijk gewerkt met een poliepgrijper in het echte overslagwerk. Daarbij is er geen bakkinematiek en -cilinder. Dit scheelt in gewicht, waardoor er een grotere grijper aan mag en de DX250W-5 MH meer overslagcapaciteit heeft. Daarnaast is er de keuze voor een lepelsteel met bakkinematiek. Hierdoor kan gewerkt worden met een sloop/sorteergrijper of ander uitrustingsstuk voor in de recycling. Deze uitvoering wordt veelal ingezet bij sorteerwerk. 
 
 
Doosan timmert met de nieuwe range minigravers flink aan de weg. Zo toonde de fabrikant de nieuwe DX27Z en DX35Z met Stage V-motor van Kubota. Het zijn echt compacte en krachtige binnendraaiers, die specifiek zijn ontwikkeld voor de Europese markt. Dankzij een nieuw ventielenblok is de bediening erg soepel en nauwkeurig.
 
Tot slot waren de er twee nieuwe midigravers: de 6-tons DX63R-3 en 8-tons DX85R-3. Ook deze binnendraaiers voldoen aan de Stage V-uitlaatgasnormen. Hierbij wordt gekozen voor een Yanmar krachtbron. Het motorvermogen ligt maar liefst 22% hoger dan bij voorgaande modellen. Daardoor hebben ze een hogere productiviteit en meer graafkracht. 
 
 
Al met al toch veel nieuws, waarbij de DX350-7 en DX380-7 echte primeurs waren. De introductie van de nieuwe 35-tons rupsgraafmachine zal in november zijn en de 38-tonner volgt begin volgend jaar. Helaas was de nieuwe grote DX800 graafmachine niet aanwezig. Die was in deze grote steengroeve zeker tot zijn recht gekomen. De verwachting is dat de nieuwe 80-tonner volgend jaar voor Europa beschikbaar zal zijn. Nu is de grootste graafmachine, ook tijdens de Quarry Days, de DX530LC-5. -  GYR
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten