Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

e-power heeft een generator op waterstof

Het bedrijf e-power uit Nieuwerkerken, het vroegere Europower Generators, ontwikkelde een waterstofgenerator. “Deze innovatie is het eerste concrete resultaat van de ‘groene’ strategie waar het nieuwe management voor kiest”, legt eigenaar en CEO Kurt Van Dal uit.

epower
De zero-emissiewaterstofgenerator is het eerste wapenfeit inzake innovatie van Kurt Van Dal, nadat hij in oktober vorig jaar het gerenommeerde Europower Generators overnam. Van Dal veranderde niet alleen de naam, maar werkte ook een nieuwe branding en strategie uit, gericht op duurzaamheid.
 
“De bewustwording inzake de klimaat- en milieuproblematiek in de sector groeit”, legt Van Dal uit. “We zijn dan ook verheugd dat we onze eerste generator kunnen voorstellen die 100% op waterstof draait. De lancering komt op een ideaal moment, gezien de hoge ambities van de Europese Green Deal.”
 
Van Dal gelooft dat e-power met deze innovatie aan de wieg staat van een nieuwe generatie stroomgroepen die even krachtig maar milieuvriendelijker zijn dan de klassieke generatoren. Momenteel hangt aan de waterstofgenerator, die werd ontwikkeld in samenwerking met startup Ziero, een hoger prijskaartje (ongeveer 20%), maar dat verschil zal in de volgende jaren, samen met de toename van productie en distributie van waterstof, naar alle verwachtingen stevig slinken.
 
“In 2022 treden de nieuwe milieu- en uitstootnormen van Europa in voege”, aldus Van Dal. “Deze normen zullen uiteraard de vraag naar milieuvriendelijke alternatieven alleen maar doen stijgen. In een markt die vooralsnog gedomineerd wordt door de klassieke fossiele brandstoffen willen wij tegemoet komen aan die vraag en een oplossing bieden die deze Europese groene ambitie onderschrijft.”
 
Het aggregaat van e-power is een variant met een verbrandingsmotor op waterstof. Volgens e-power is dat in dit geval een betere oplossing dan andere waterstoftoepassingen. “Verbrandingsmotoren zijn al decennialang een bewezen technologie. Door een specifieke afstelling van de motor is deze emissievrij, ook moet er hiervoor geen complex nabehandelingssyteem worden gebruikt. Uit de uitlaat komt alleen maar waterdamp.”
 
Vlaams Viceminister-president en minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits reageert positief. “Ik ben verheugd te zien dat een Vlaams bedrijf dit soort waterstoftechnologie heeft ontwikkeld. Deze generatoren kunnen gebruikt worden om waterstof om te zetten in elektriciteit. Zo kan die elektriciteit benut worden in noodgeneratoren die net moeten werken als de elektriciteit uitvalt, of in gebieden zonder elektriciteitsaansluiting. Investeringen in waterstof zullen helpen om onze economie te vergroenen. Dieselgeneratoren zullen op steeds meer plaatsen worden verboden, dergelijke generator kan dan een alternatief zijn”, zegt minister Crevits.
 
“De energietransitie is een opportuniteit voor nieuwe economische en technologische ontwikkelingen. Het is dankzij onze Belgische industriële bedrijven dat nieuwe innovaties worden gerealiseerd en gecommercialiseerd.  De eerste zero-emissiewaterstofgenerator in Europa is hier een voorbeeld van. Waterstof zal in de nabije toekomst een cruciale rol spelen als klimaatneutrale energiebron”, voegt federaal Minister van Energie Tinne Van der Straeten toe.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten