Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Graafmachine op ponton voor Amsterdamse grachten

Machinefabriek De Hollandsche IJssel uit Oudewater (Nederland) heeft voor Stichting Waternet onlangs een Schaeff TW110-graafmachine op een ponton gemonteerd. De combinatie zal vooral worden ingezet bij het reinigen en uitdiepen van de Amsterdamse grachten.

gracht

De oude Atlas-machine op ponton DWR1 was na 17 jaar baggeren in de grachten van Amsterdam aan vervanging toe. Voor de stabiliteit zitten op de hoeken van het ponton vier hydraulisch verstelbare poten. Tevens zijn er op het ponton twee verhaallieren met staalkabel-geleiders waarmee de bak, waarin de bagger wordt gestort, langszij wordt vastgehouden. Om het ponton te verplaatsen is er aan de achterzijde een hydraulische schroef met een roer.  

De Schaeff TW110 heeft een driedelige giek en heeft een vermogen van zowat 116 pk. Vanuit de cabine kan niet alleen de kraan zelf, maar ook alle functies op het ponton via radiografische afstandsbediening worden aangestuurd. De hydrauliek van de Schaeff wordt door de draaikrans naar beneden in het ponton geleid om daar de poten, de lieren en de schroef te bekrachtigen.

Machinefabriek De Hollandsche IJssel B.V. uit Oudewater bouwt sinds 1872 materieel voor het baggeren van vooral binnenlandse wateren. De fabriek levert machines aan bedrijven en overheden over de hele wereld.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten