Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Grootste Volvo-sloopmachine breekt House Of Oslo af

De Noorse aannemer Veidekke heeft een Volvo EC750E HR (high reach) ingezet voor de sloop van het House Of Oslo, een winkelcentrum van elf verdiepingen en één van de grootste gebouwen van de Noorse hoofdstad, goed voor zowat 70.000 ton betonpuin. 
De sloop was een grote uitdaging.

Grootste Volvo

Het pand had een totale vloeroppervlakte van 55.000 m² en stond in een drukke buurt met veel voetgangers, autoverkeer en trams. Daarvoor heb je een grote sloopmachine nodig en dus ging Veidekke langs bij Volvo CE. 

Volvo CE stelde de vorig jaar geïntroduceerde EC750E HR voor. Die heeft een maximale werkhoogte van 36 m met een tool van 3,6 ton. Dat is 4 m meer en 44% meer tool-gewicht dan zijn voorganger, de EC700C HR.

De EC750E HR heeft een compleet nieuwe onderwagen die enkel voor het sloopsegment werd ontwikkeld. De onderwagen is zwaarder en breder dan die van de grotere rupsgraver van Volvo CE, de EC950E. Vergeleken met de vorige grootste sloopmachine van deze fabrikant, de EC750E, is de onderwagen 0,5 m langer en 1 m breder, waardoor het rupsspoor op 4,3 m komt. Het tegengewicht is 4 ton zwaarder.

Voor een beter uitzicht bij werken op grote hoogte kan de cabine 30° gekanteld worden. Dat voorkomt nekklachten en vermoeidheid bij de machinist.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten