Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Jan De Nul test elektrische graafkraan

Jan De Nul Group zet de Volvo JEC230 Electric graafmachine in op zijn valorisatiecentrum in Hulsdonk. De aannemer mikt daarmee op een voortrekkersrol in de transitie naar hernieuwbare energie.

BKBC - 2024-10-16T170255.391
Jan De Nul

Jan De Nul huurt de kraan een maand lang. Waar mogelijk zal de kraan opgeladen worden met zonnepanelen op de site van Jan De Nul, aangevuld met groene, lokale energie vanop het net. Op de werf van het Prinses Elisabeth Eiland in Vlissingen werkt de aannemer al met een Elektrische kabelkraan en in 2022 zorgde het bedrijf voor een gelijkaardige primeur met de eerste hybride bulldozer op Belgische werven, toen op de werf van de waterkrachtcentrale in Coo. Ondertussen zet de aannemer vijf van die bulldozers in en kwamen er ook elektrische hoogtewerkers bij. Eerder dit jaar bestelde Jan De Nul ook zijn eerste hybride baggerschip.

Vandaag is het wagenpark van Jan De Nul meer dan 70% elektrisch en beschikt het over 600 laadpunten op diverse locaties.  Er lopen eerste testen met elektrische vrachtwagens. Omwille van de beperkte autonomie en de impact op het laadvermogen is die uitrol niet eenvoudig.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten