Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

JCB Fastrac is de snelste tractor



JCB heeft voortaan ook officieel de snelste tractor van de UK. Een Fastrac van de materieelproducent zette het Britse snelheidsrecord voor tractoren op 166 km per uur.

jcb video
Malcolm Hart

JCB was een beetje geprikkeld. De ploeg van het populaire tv-programma Top Gear had vorig jaar met de Track-Tor het record op 140 km per uur gebracht. Terwijl JCB zijn snelle tractor al 28 jaar in productie heeft. Een ploeg van JCB werkte maanden in het geheim aan het opzet om het snelheidsrecord van Top Gear te breken.

De machine die de klus wist te klaren heeft uiteraard de Fastrac als basis, met een zescylinder DieselMax-motor (7,2 liter) van JCB. Die is goed voor 1.000 pk en 2.500 Nm. De Fastrac werd enigszins gestript en de aerodynamica werd verbeterd.

Een standaard-Fastrac haalt slechts 80 km per uur en heeft aangepaste (vrachtwagen)remmen om snel te kunnen stoppen. In oorsprong is de Fastrac uiteraard een landbouwvoertuig, maar hij wordt ook ingezet in de bouwsector, bv. voor grondtransporten.

JCB is wel vertrouwd met snelheidsrecords. In 2006 haalde de DieselMax Streamliner met twee JCB-motoren liefst 563 km per uur op de Bonneville Salt Flats in de Verenigde Staten, waarmee het snelheidsrecord voor dieselvoertuigen werd gebroken. Dat record houdt nog steeds stand.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten