Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Komatsu heeft nieuwe, intelligente bulldozer van 14 ton

Komatsu heeft zijn gamma intelligente bulldozers uitgebreid met de D51EXi/PXi-24 in de categorie van 13,8 tot 14,26 ton. Deze machine wordt aangedreven door een EU Stage IV-motor van Komatsu met een nettovermogen van 98 kW/133 pk en is uitgerust met het Intelligent Machine Control-systeem (IMC).

komatsu

Dit nieuwe model, met in de fabriek geïnstalleerde GNSS 3D-antenne, vult het gamma aan van de kleine en middelgrote bulldozers die reeds hun kunnen bewezen hebben op de markt van de intelligente besturingssystemen. De ‘intelligente’ technologie garandeert een grotere efficiëntie en een aanzienlijke besparing van de kosten op de bouwplaats voor de klant.

Het IMC-systeem bestuurt de bulldozer automatisch bij zware duwwerken of afwerkingsopdrachten. Het detecteert bovendien de last die de machine duwt met het blad en heft het blad automatisch op wanneer de machine begint te slippen. De D51EXi/PXi-24 heeft sensoren in de bladcilinders en een GNSS-miniatuurantenne op het dak van de cabine, waardoor hij na aankomst op de bouwwerf meteen aan de slag kan zonder risico op beschadiging of een foute installatie. Deze configuratie vergt geen oprolkabels of de elektrische aansluitingen die we gewoonlijk aantreffen op het blad van conventionele machines.

De bulldozer wordt aangedreven door een Komatsu-motor van 4,5 l die 98 kW/133 pk levert en voldoet aan de EU Stage IV-emissienormen. Een systeem van selectieve katalytische reductie (SCR) werd toegevoegd aan de dieseloxidatiekatalysator van Komatsu (KDOC) die slechts gebruik maakt van passieve regeneratie – zonder brandstofverspilling – om de uitlaatfilter te reinigen.

De bulldozer is leverbaar in twee versies: de EX met smalle rupsplaten en de PX met lage bodemdruk (LGP). Op deze bulldozer is de eindtransmissie voortaan tegen vuil en beschadiging beschermd via een nieuwe labyrintdichting met driedubbele ring voor een grotere duurzaamheid.

Voorts wijst invoerder BIA nog op de buitengewoon comfortabele cabine met hoge-definitie-kleurenscherm met Eco/Power-modus en identificatie van de operator, evenals de achteruitrijcamera die standaard is. De bulldozer heeft de meest recente versie van het Komtrax-satellietvolgsysteem en geniet de ondersteuning van het aanvullende Komatsu Care-onderhoudsprogramma.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten