Montabert levert zijn op één na grootste boormast in Spanje
De Franse producent Montabert leverde zopas een CPA 295 boorinstallatie, zijn op één na grootste boormast aan een Spaanse steengroeve, op 50 km van Bilbao.
Bij Montabert, nu in handen van Komatsu Mining en in België verdeeld door Tramac, is de X-Tend de grootste boormast in het gamma. De net iets kleinere CPA 295 is in de eerste plaats bestemd voor steengroeven of de boorindustrie, maar hij kan ook ingezet worden voor een aantal verwante werkzaamheden bij openbare werken, want het is een veelzijdiger en polyvalenter gereedschap dan je zou vermoeden. De CPA 295 is uitgerust met een plaat die onder verschillende hoeken diverse toepassingen mogelijk maakt, zoals het uitbreken van wanden of als voorbereiding op het werken met explosieven, maar ook in stabilisatie van terrein via ankers of schroefverbindingen in de wanden. Door bevestiging op een drager, transformeert hij van een graafmachine in een boorgereedschap, waardoor het niet nodig is om een machine te kopen die speciaal voor deze toepassing is bedoeld.
De CPA 295 weegt bijna 3 ton en staat in de Spaanse groeve gemonteerd op een drager van 25 tot 35 ton: een Komatsu PC290-I0NLC. De aanbevelingen van de fabrikant voor een optimaal gebruik van de machine zijn 185-195 l/m bij 220 bar. Het hydraulische systeem van de Komatsu werd herzien en gedeeltelijk verbeterd om het volledig aan te passen aan het gebruik. Een deel van de retour van het circuit werd herzien om drukdalingen en drukonderbrekingen te voorkomen.
De afstandsbediening is vanuit de cabine te gebruiken en de bestuurder kan de klus alleen uitvoeren. De operator kan de tool in positie brengen en vanop een veilige afstand boren. De werking van het gereedschap blijft relatief eenvoudig. Een opleiding is essentieel voor de operator om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen.
Technisch gezien doet de CPA-295 een boorkop penetreren in de grond waarvan de diameter kan liggen tussen 76 en 105 mm (er zijn veel varianten te kiezen volgens het bodemtype), geplaatst op het einde van een stang van 4 m. Volgens een op voorhand bepaalde hoek dringt deze de grond of de muur binnen, waarbij zowel slag, rotatie als vooruitgang wordt gecombineerd. Zodra de eerste stang in de rots of wand is geplaatst, wordt automatisch een tweede van 3,6 m hieraan vastgeschroefd aan het uiteinde dat uit het materiaal steekt, waarna de tweede stang de eerste verder duwt, enzovoort, tot en met de vijfde stang, of minder volgens de gewenste lengte van het boorgat. Zodra de juiste diepte is bereikt, is het mogelijk om de stangen automatisch te verwijderen en vervolgens datgene dat nodig is voor de realisatie van de werken zoals explosieve ladingen, in het gat in te brengen.
Bij het vastbouten op een rotswand zijn de stangen ‘verloren’ en blijven ze op hun plaats zitten. Een eindbout wordt dan bevestigd om te zorgen voor hun fixatie. In alle gevallen wordt de holte over het algemeen proper gehouden dankzij een compressor, al of niet extern, die het voortstuwen van de cuttings en stof via de ingeblazen lucht mogelijk maakt (eveneens mogelijkheid om water onder druk in te blazen, afhankelijk van de grond). De lucht wordt vanaf de drifter ingeblazen en vervolgens wordt de inhoud via de stangen uitgestoten na passage in een filter, om stof te voorkomen.