Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Nieuwe verkoopronde inboedel Caterpillar-site Gosselies

Het industriële veilinghuis Surplex heeft de tweede ronde ingezet van de verkoop van de volledige inboedel van de voormalige Caterpillar-site in Gosselies. Biedingen op een nieuwe onlineveiling zijn vanaf nu mogelijk en lopen af op 2 april. Voor de tweede helft van 2020 zijn nog meer onlineveilingen gepland. Begin 2021 moeten de fabriekshallen volledig ontruimd zijn.

Nieuwe verkoopronde inboedel Caterpillar-site Gosselies

In het najaar van 2019 kreeg het industriële veilinghuis Surplex de opdracht om het voormalige fabrieksterrein van 's werelds grootste fabrikant van bouwmachines in het Belgische Gosselies te ontruimen en alle machines en bedrijfsuitrusting onder de hamer te brengen. Een eerste onlineveiling in oktober 2019 vond een grote weerklank.

Ditmaal worden onder andere hoogwaardige hardings- en warmtekamerovens van Serthel en Aichelin, cnc-draaibanken (met twee spindels) van Mazak en andere werktuigmachines verkocht. Daarnaast komt nog de omvangrijke werkplaatsinventaris, waaronder automatische orderpickers, meetinstrumenten, testbakken, werkplaatskasten enz.

Evenals in het kader van de fabriekssluiting biedt Surplex bovendien hoogwaardige tandwielmachines (o.a. Hüller-Hille, Hessapp, Liebherr) in de directe verkoop aan. Deze machines worden dus niet geveild, maar op aanvraag op de traditionele manier verkocht. Na elke verkoop of veiling organiseert Surplex de demontage en het transport van de machines en zorgt indien nodig ook voor de douaneafhandeling.

Toen de  bouwmachinefabrikant op 2 september 2016 bekendmaakte de vestiging te sluiten sloeg dat nieuws in als een bom. 2.200 werknemers verloren hun job. De Waalse regering greep in met de oprichting van een afsplitsingconstructie en de overname van het fabrieksterrein voor de symbolische prijs van 1 €.

Inmiddels werd een Chinese investeerder gevonden die op de locatie elektrische auto’s wil produceren. Eerst moet de uitgebreide inboedel echter aan een optimale prijs verkocht worden. Het fabrieksterrein moet worden ontruimd waarna het kan worden overgedragen aan de nieuwe investeerder.

Surplex GmbH uit Düsseldorf sleepte deze opdracht in de wacht na een langdurig aanbestedingsproces. De Waalse regering gunde het contract aan Surplex omdat het bedrijf van alle betrokken industriële veilinghuizen de beste aanbieding indiende en talrijke grote projecten in heel Europa als referentie kon voorleggen. Het veilinghuis Surplex handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten