Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Prijzen meeste bouwmaterialen nog steeds in stijgende lijn

Ten opzichte van eind vorig jaar stijgen de meeste prijzen van bouwmaterialen nog steeds. Vooral de prijzen van bouwmaterialen waarvan de productie aanzienlijk wat energie vraagt, zijn gestegen sedert december 2021, zoals cement (+32,7%) en baksteen (+8,7%). De prijzen van hout (-18%) en non ferro (-10,1%) zakten dan weer sinds eind vorig jaar. Toch liggen de prijzen van alle bouwmaterialen nog steeds hoger dan in september 2020, toen in volle covidcrisis de golf aan prijsstijgingen begon. 

Prijzen meeste bouwmaterialen nog steeds in stijgende lijn2
industrieblick - stock.adobe.com
De prijstoenames van cement en baksteen zijn pas een proces van de afgelopen maanden. Op zich niet onlogisch, aangezien de productie van deze materialen veel energie vergt en de prijs van energie vooral sinds de oorlog in Oekraïne is toegenomen. De dalende houtprijs sinds eind vorig jaar heeft dan weer te maken met een dalende vraag, vooral vanuit de VS. De non ferro metalen, zoals koper, lood, aluminium en zink, daalden de afgelopen maanden ook qua prijs, maar minder sterk dan de houtprijs. Hout en non ferro zijn overigens nog steeds duurder dan in september 2020, toen de prijs van bouwmaterialen begon toe te nemen.
 
  Sinds september 2020 Sinds december 2021
Zand en grind +43,1% +23,5%
Baksteen +12,0% +8,7%
Cementproducten +39,3% +32,7%
Staal +89,7% +10,5%
Non Ferro +43,7% -10,1%
Hout +49,9% -18,0%
 
“Verdere prijsdalingen zitten er zeker in, maar het precovid prijsniveau zullen de bouwmaterialen nooit meer bereiken. Het blijft dus een uitstekend moment om te bouwen of te verbouwen. Niet alleen omdat investeren in vastgoed sowieso de beste belegging en de beste vorm van pensioensparen is, het zorgt er ook voor dat je over een woning beschikt die aan de meest moderne energiestandaarden beantwoordt. Tot slot is ook de hypothecaire rente nog relatief laag, waardoor alle lichten op groen staan om te bouwen of te renoveren”, aldus Niko Demeester, CEO van Embuild.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten