Riwal investeert bijna 100 miljoen € in verhuurvloot
Het Nederlandse Riwal, gespecialiseerd in de verhuur en verkoop van hoogwerkers en verreikers, investeert dit jaar bijna 100 miljoen € in haar verhuurvloot. Riwal heeft twee vestigingen in België: in Genk en in Antwerpen.
Ongeveer 75% van de investering is bestemd om de vloot uit te breiden, wat in lijn ligt met Riwal’s internationale groeistrategie. De resterende 25% gaat naar het vernieuwen van de vloot. Riwal zal meer dan 2.000 nieuwe machines aanschaffen, waaronder schaar- en telescoophoogwerkers, verreikers en heel war ander nichematerieel. De nieuwe machines worden gekocht bij JLG, Genie, Holland Lift en Skyjack voor de hoogwerkers en Manitou, Magni en JCB voor de verreikers.
Een aanzienlijk deel van de nieuwe verhuurvloot bestaat uit elektrische en hybride machines, wat een weerspiegeling is van Riwal’s nadruk op duurzaamheid. Voorbeelden zijn knikarmhoogwerkers zoals de JLG H800AJ met een werkhoogte van 26 m en de Genie Z-60/37 met een werkhoogte van 20 m. Daarnaast zullen meer hybride HL-275h25 schaarhoogwerkers van Holland Lift worden toegevoegd aan de internationale vloot, met een werkhoogte van 27 m. Aanvullend blijft Riwal investeren in het ombouwen van de JLG-dieselaangedreven telescoophoogwerkers met werkhoogtes tot 43 m naar 100% elektrische machines.
Augmented reality
Riwal lanceerde zopas een augmented reality-functie in de My Riwal Rental-app. Deze nieuwe functie ondersteunt klanten bij de keuze van de juiste hoogwerker voor de uit te voeren werkzaamheden. Via deze functie kunnen klanten in de app zoeken naar een hoogwerker die ze willen huren en die hoogwerker vervolgens in augmented reality bekijken. Via de camera wordt door de augmented reality functie een 3D-model van een specifieke machine geprojecteerd in de omgeving die men op het scherm ziet. Het is dan mogelijk deze specifieke machine verticaal en horizontaal te bewegen door de werklocatie en tevens de afmetingen voor transport en de volledige werkhoogte te bekijken afgezet tegen het gebouw. Bovendien is het met deze functie mogelijk om te bepalen of een specifieke hoogwerker door de ingang van de werklocatie past en of de werkhoogte voldoende is voor de uit te voeren werkzaamheden.
De augmented reality-functie werd eerst gelanceerd in de iOS-versie van de My Riwal Rental-app. De lancering van deze functie in de Android-versie zal snel volgen. De technologie van Riwal gebruikt BIM-bestanden die zijn omgezet naar augmented reality-bestanden, zodat de machines de juiste afmetingen hebben wanneer ze worden geprojecteerd in augmented reality. De eerste lancering omvatte de 50 meest verhuurde machines van Riwal (met beschikbare BIM-bestanden). Uiteindelijk zal via de app elke machine met een BIM-bestand beschikbaar zijn in augmented reality.
Virtual reality
Riwal implementeerde ook al een virtual reality-simulator om de veiligheid en efficiëntie te verbeteren bij werken op hoogte. Door gebruik te maken van een simulator wordt in een gecontroleerde virtuele omgeving getraind. Met vooraf ingestelde scenario's (toegespitst op de bouwsector) doorlopen operatoren verschillende risicovolle situaties en krijgen ze moeilijke opdrachten voorgeschoteld. Zo worden zowel nieuwe als ervaren operatoren uitgedaagd om zo goed en veilig mogelijk de machines te bedienen. De simulator bevat trainingsprogramma’s voor knikarm- en schaarhoogwerkers (categorie 3A en 3B) en is een aanvulling op de IPAF- en SOG hoogwerkeropleidingen. Elk apparaat is aangesloten op een werkbak (waar een operator in staat), beschikt over een virtual realitybril en een bedieningspaneel met joysticks en schakelaars zoals die op de echte hoogwerkerpanelen.