Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Telescopische rupskraan werkt tien uur lang op batterijen

In Rotterdam werkt Besix mee aan de realisatie van 11 km nieuwe snelweg tussen de A16 en de A13, die een volledig energieneutrale half verdiepte tunnel, verschillende knooppunten en viaducten omvat. Met de steun van zijn opdrachtgever Rijkswaterstaat (RWS) heeft Besix op deze bouwplaats recent een 100% elektrische, emissievrije telescopische rupskraan getest. 

Telescopische rupskraan werkt tien uur lang op batterijen (1)
Besix
De tests voor de verschillende hoofdfuncties en bewegingen van de kraan (heffen, rijden, zwenken) duurden zes opeenvolgende dagen en vonden plaats in reële bouwomstandigheden. De batterijen werden 's nachts volledig opgeladen en de gemiddelde autonomie bedroeg tien uur. Daarom besliste Besix om te investeren in deze machine, de Sennebogen 653E, die eind oktober eind in wereldpremière werd voorgesteld op de bouwbeurs Bauma in München.
    
Van den Heuvel Handel en Techniek bv, de Nederlandse verdeler van de Beierse bouwmachinefabrikant Sennebogen, heeft de oorspronkelijk door diesel aangedreven machine omgebouwd tot een volledig elektrisch aangedreven machine inclusief een geïntegreerd batterijsysteem. De prestaties zijn identiek aan die van een dieselaangedreven machine met als bijkomend voordeel dat de besturing geoptimaliseerd is door het hoge koppel van de elektromotor. 
 
De batterijen zijn compatibel met de klassieke oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Met een batterijcapaciteit van 210 kWh heeft de kraan een laadvermogen tot 50 ton en een reikwijdte tot 43 m. Deze mastodont is ook stil en zeer mobiel door zijn rupsbanden op moeilijk terrein. De machine heeft een rotatievermogen van 360° en allerlei laadmogelijkheden. Ondanks zijn omvang is de flexibele telescoopkraan ongelofelijk gemakkelijk te vervoeren dankzij zijn telescopische onderstel en het eenvoudige zelfmontagesysteem.
 
 
 
Foto’s: Besix
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten