Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Materieel

Volvo Trucks levert zijn eerste autonome transportoplossing

Volvo Trucks heeft zopas een baanbrekende overeenkomst ondertekend met Brønnøy Kalk in Noorwegen om zijn eerste commerciële autonome oplossing te leveren voor het transport van kalksteen van een open mijn naar een nabijgelegen haven. De overeenkomst omvat een deal waarbij de klant een totale transportservice koopt en per afgeleverde ton betaalt. De autonome Volvo-vrachtwagens worden beheerd door de operator van een wiellader.

Volvo Trucks_Autonomous Volvo FH_05

De oplossing voor Brønnøy Kalk bestaat erin de ontgonnen kalksteen door zes autonome Volvo FH-vrachtwagens te laten vervoeren over een afstand van 5 km, door tunnels tussen de mijn zelf en de maalinstallatie. Het traject loopt over een private weg (niet over de openbare weg). Tests met deze oplossing werden met succes uitgevoerd en zullen nog een tijd doorgaan tot de vrachtwagens eind 2019 volledig operationeel worden.

De overeenkomst volgt op recente succesvolle automatiseringsprojecten voor andere mijnen, de oogst van suikerriet en het ophalen van afval. Voor Volvo Trucks is deze commerciële oplossing echter een opwindende primeur. Eerder dan de autonome vrachtwagens aan te kopen, koopt Brønnøy Kalk een transportoplossing, meer bepaald voor het transport van kalksteen tussen de twee hubs.



“Dit is een belangrijke stap voor ons. Er heerst een felle concurrentiestrijd in de sector. We zoeken voortdurend naar middelen om onze efficiëntie en productiviteit op lange termijn te verhogen en hebben een duidelijke visie om voordeel te halen uit nieuwe technologische en digitale oplossingen. We zochten daarvoor een betrouwbare en innovatieve partner, die onze focus op duurzaamheid en veiligheid deelt. De keuze voor autonome vrachtwagens zal onze competitiviteit op de fel bevochten wereldmarkt aanzienlijk vergroten", vertelt Raymond Langfjord, managing director van de mijn.



“We zijn trots een autonome oplossing te kunnen voorstellen die een antwoord biedt op de uitdagingen van onze klanten op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en rendement”, aldus Claes Nilsson, voorzitter van Volvo Trucks. De wereldwijde transportbehoeften veranderen voortdurend aan een hoog tempo en de sector eist nieuwe en geavanceerde oplossingen om aan de leiding te blijven.

“De introductie van autonome oplossingen is een opwindend moment. Door te werken op een beperkte ruimte en met een vaste route, kunnen we nagaan hoe we het maximum uit de oplossing kunnen halen en hoe we ze perfect kunnen afstemmen op de specifieke behoeften van onze klanten. Alles draait om onze samenwerking om nieuwe oplossingen te ontwikkelen, de flexibiliteit en efficiëntie te verhogen en de productiviteit op te drijven”, aldus Sasko Cuklev, directeur Autonomous Solutions bij Volvo Trucks.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten