Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Omgevingsaanleg

Brusselse Regering vergunt Vrijheidsplein mét bomen

De Brusselse regering heeft beslist dat er een vergunning afgeleverd wordt voor de heraanleg van het Vrijheidsplein. De bomen, waarvan de KCML vroeg om ze om te kappen, blijven behouden, en bovendien komt er meer ruimte voor fietsers.

BKBC - 2024-05-27T143318.899
Kabinet Ans Persoons

De Stad Brussel en bevoegd schepen Anaïs Maes halen hun gelijk na een beroep tegen een negatief advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML), dat gevolgd werd door urban.brussels. In het definitieve ontwerp van de heraanleg, waarvoor nu een vergunning is afgeleverd door de Brusselse regering, worden de bomen niet gekapt. De volledige groenzone rond het standbeeld van Charles Rogier wordt heraangelegd. 

De toegankelijkheid van het plein wordt geoptimaliseerd door de voetpaden te vernieuwen en alles op één gelijk niveau met de straat te brengen. 

De huidige bomen waren volgens de KCML onverenigbaar met de valorisatie van het erfgoed op het plein en zouden bijgevolg gekapt moeten worden. Dat was geen optie voor de Stad Brussel.

“De heraanleg van het plein is broodnodig. De boomwortels duwen de kasseien omhoog en maken het plein oncomfortabel. Maar diezelfde bomen geven het plein haar identiteit. Een project uitdenken zonder bomen was voor ons ondenkbaar”, aldus Anaïs Maes, Brussels schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten