Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Omgevingsaanleg

Hoe kunnen we de luchtkwaliteit aan tunnelmonden verbeteren?

De komende drie jaar werken Lantis en de Universiteit Antwerpen (UA) samen aan projecten die de gezondheid van de omwonenden van de Antwerpse Ring verbeteren. De samenwerking focust zich op de thema’s luchtkwaliteit, geluid en duurzame stadsontwikkeling.

klein

In het najaar van 2022 zette de Vlaamse Regering het licht op groen voor een maximale overkapping van de noordelijke Ring rond Antwerpen. Er werden 5 extra kappen geselecteerd, goed voor 1,2 kilometer extra leefbare ruimte boven op de Ring. Onder meer omwille van tunnelveiligheid blijven er op sommige plekken, zoals ter hoogte van het Ringpark Lobroekdok, echter openingen nodig. 

Midden 2022 besliste de raad van bestuur van bouwheer Lantis om geen schouwen en afzuiging op deze tunnelmonden te bouwen. Onderzoek had immers uitgewezen dat dit een verwaarloosbare impact zou hebben op de luchtkwaliteit. 

"Om oplossingen te vinden die wel de gewenste effecten opleveren, doen we een beroep op de wetenschappelijke expertise van de Universiteit", zegt Bart Van Camp, directeur Omgeving bij Lantis. “Samen zullen we oplossingen en technologieën onderzoeken en screenen op hun haalbaarheid. We willen ook die maatregelen bekijken die zich vandaag nog in een experimenteel stadium bevinden.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten