Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Omgevingsaanleg

Koningsplein wordt een groots plein in hartje Brussel

Het Koningsplein in Brussel moet de komende jaren transformeren van een rotonde naar een groot stedelijk plein. Urban.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning verleend aan Beliris voor de heraanleg van het plein en de verlichting van de historische gevels.

Ontwerp zonder titel (7)

Het Koningsplein moet de nieuwe blikvanger worden. Het plein ligt tussen het Koninklijk Paleis en de Kunstberg, en is omringd door enkele van de mooiste musea van Brussel, maar was verworden tot een rotonde, waarop de zwakke weggebruiker zich niet bijzonder welkom voelde. Het nieuwe plein zal voor 85% autovrij zijn. 

Voetgangerscomfort verbeteren

Het gemotoriseerd verkeer zal niet meer rond het plein rijden maar op één rijbaan in twee richtingen, langs de noordwestkant van het centrale standbeeld van Godfried van Bouillon. Voertuigen zullen dus niet meer voor de Sint-Jacobskerk-op-de-Koudenberg voorbijkomen. Daardoor wordt de ruimte voor voetgangers en fietsers aanzienlijk vergroot. De historische voetpaden in blauwe hardsteen worden op hun huidige breedte behouden en hersteld met dezelfde materialen. Om het comfort voor voetgangers te verbeteren en de ruimte te structureren worden de trottoirs in de Koningsstraat, de Regentschapsstraat en de Hofbergstraat verbreed, net als die langs de toegangswegen. Alle arduinen stoepranden worden zoveel mogelijk hergebruikt.

Eerherstel voor Godfried van Bouillon

In de zone tussen de trottoirs en de verkeersbeperkende paaltjes kunnen voetgangers zich vrij bewegen, maar delen ze de ruimte met fietsers. De concentratie van gemotoriseerd verkeer in een duidelijk afgebakende centrale zone creëert een meer intuïtieve verkeerssituatie voor fietsers. Die zullen de route van hun keuze kunnen kiezen, waardoor het risico op conflicten tussen fietsers en gemotoriseerd vervoer sterk wordt verminderd.

De centrale ruimte behoudt haar bestaande kenmerken en zal bestaan uit porfier mozaïekkasseien die gerenoveerd worden. De bestaande straatstenen worden in hun geheel hergebruikt en in hetzelfde bestaande patroon gelegd. Waar nodig zullen de ontbrekende exemplaren aangevuld worden met nieuwe identieke straatstenen. Net als de materialen voor de bestrating wordt ook het bestaande straatmeubilair zoveel mogelijk behouden.

Als gevolg van de nieuwe inrichting van het plein zal het standbeeld van Godfried van Bouillon zich nu volledig binnen de voetgangerszone voor de Sint-Jacobskerk op de Coudenberg bevinden en zal het opnieuw mogelijk zijn om gemakkelijk tot aan de voet van het standbeeld te wandelen. De sokkel van het bronzen standbeeld zal ook worden schoongemaakt en gerenoveerd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten