Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Omgevingsaanleg

Nog eens 60 Vlaamse speelplaatsen worden onthard en vergroend

Na de recentste projectoproep van ‘Natuur in je school’ stelde de Vlaamse overheid een lijst van 60 scholen op die binnenkort een ontharde en vergroende speelplaats rijk zullen zijn.

BKBC - 2024-09-30T152005.041
Elsemargriet from Pixabay

In totaal werden er 135 projectvoorstellen ingediend waarvan er 128 ontvankelijk waren. De 60 beste voorstellen kregen groen licht. De jury baseerde zich bij de beoordeling op: de duurzaamheid van het project, de educatieve meerwaarde, de betrokkenheid van partners en stakeholders, en de kosten-baten van het project. Zo werd er bepaald welke projecten het meest geschikt waren voor selectie. De gevraagde steun mocht minimum 20.000 euro en maximum 200.000 euro bedragen. De projecten moeten uiterlijk op 31 december 2026 volledig afgerond zijn.

Vanwege het grote succes van de oproep werd het voorziene budget opgetrokken en zal het om een investering van bijna 6,8 miljoen euro gaan. Met die steun kunnen scholen de oppervlakte of kwaliteit van de natuur op hun domein aanzienlijk vergroten, of via ontharding en vergroening bijdragen aan klimaatadaptatie en een groene leeromgeving voor de leerlingen.

De Vlaamse investeringen in het vergroenen van speelplaatsen bleken de laatste jaren al een echt succesverhaal. Zo werden eerder al zo'n 300 Vlaamse speelplaatsen vergroend. Daar komen nu dus nog eens 60 plekken bij.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten