Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Omgevingsaanleg

Vernieuwingswerken Vaartkomoevers gaan vooruit

De herinrichting van de Vaartkomoevers in Leuven gaat flink vooruit. Aan het begin van de Vaartkom worden de eerste contouren van de watertuin zichtbaar.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-18T170959.737
Stad Leuven

Aan de historische Vaartkom wordt een nieuwe ontmoetingsplek gecreëerd, omgeven door groen. De werkzaamheden aan het water verlopen zoals gepland. Om de stabiliteit van de bestaande kademuur en oever te garanderen heeft de aannemer een tijdelijke buffer met betonklinkers dwars over de Vaart geplaatst. Deze buffer zal weggenomen worden tijdens de definitieve afwerking van de watertuin en oever. Daarna zal de watertuin drooggepompt worden om er onderwaterstructuren te plaatsen.

Tegelijk zijn aan de noordoever de werken gestart voor de aanleg van een wandelpromenade. Het beton van de straat en het voetpad wordt opgebroken om plaats te maken voor groeninrichting. Aan de Havenkant krijgen de rijbaan en de voet- en fietspaden een vernieuwing. Op het niveau van het water komt er, in het gedeelte tussen de Vaartstraat en de bruggen, een afgescheiden houten wandeldek. 

De volgende grote fase omvat de heraanleg aan de Staart van de Vaart, in de bocht aan de Marie Thumas-Durieuxbrug. Daar komt een groene heuvel. Aan de waterkant vormen kleinere en meer intieme plekken op verschillende hoogtes een informele tribune. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten