Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Omgevingsaanleg

Zaterdagplein wordt omgevormd tot echt buurtplein

Urban.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning verleend voor de heraanleg van het Zaterdagplein in de Begijnhofwijk. Het ontwerp sluit harmonieus aan bij de sfeer en het unieke karakter van de Begijnhofwijk en is ontwikkeld in overleg met bewoners en winkeliers.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-12T155047.919
Kabinet Anaïs Maes - Stad Brussel

Het plein krijgt dezelfde visuele identiteit als de rest van de Begijnhofwijk, met gelijkaardige kasseien in natuursteen, verlichting en straatmeubilair. Centraal op het plein komt een zone in dolomiet met extra vergroening, een fontein en banken.

De bestaande bomen op het plein zijn in goede staat en worden behouden. De boomvakken worden echter uitgebreid om de groeimogelijkheden van de bomen te vergroten en meer planten te kunnen toevoegen.  Een tweede beplantingszone komt in de dolomietzone aan de kant van de Lakenstraat. 

In de jaren '80 besliste de Stad Brussel om 12 Bruegelfonteinen verspreid over de stad te installeren. Het Zaterdagplein wordt de nieuwe thuis van fontein 'Haasje-Over', een creatie van Jean Roig. De sculptuur is geïnspireerd op een tafereel dat je terugvindt op het schilderij 'Kinderspelen' (1560) van Pieter Bruegel de Oude. 

Het doel is om een groot deel van de werkzaamheden op tijd af te ronden voor de terugkeer van de terrassen in het begin van de zomer. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten