Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

2,2 miljard euro voor mobiliteit en openbare werken in 2024

Volgend jaar wil Vlaanderen 2,2 miljard euro investeren in 697 projecten met betrekking tot fietsen, verkeersveiligheid en duurzaamheid.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T100441.404
Adobe Stock

“Vandaag leggen we al 18% van onze verplaatsingen met de fiets af en dat willen we verder optrekken”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Concreet zal er 319,5 miljoen euro geïnvesteerd worden in 369 fietsprojecten. Daarnaast staat 70 miljoen euro ingeschreven voor de aanpak van gevaarlijke punten, het conflictvrij maken van kruispunten en het uitrollen van trajectcontroles.

Er wordt 10 miljoen euro uitgetrokken voor de uitbouw van Hoppinpunten en het toegankelijk maken van haltes. Via Hoppinpunten kan de reiziger verschillende vormen van mobiliteit beter combineren. 

Het openbaar vervoer moet bovendien verder vergroenen. 77 miljoen euro gaat naar nieuwe elektrische bussen, aanpassingen van de stelplaatsen en ICT-projecten. Daarnaast investeert de minister ook 49 miljoen euro in tramspoorvernieuwingen.

438 miljoen euro is gereserveerd voor de renovatie van tunnels en het beheer van kunstwerken, 63 miljoen euro voor structureel onderhoud van wegen.

Omdat Vlaanderen zich ook beter wil wapenen tegen extreme weersomstandigheden vloeit meer dan 100 miljoen euro naar waterbescherming en -beheersing. 56,3 miljoen euro naar kustverdediging.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten