Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Arcadis ontwerpt de tramverbinding tussen Belgica en Brussel-Noord

Ontwerp- en adviesbureau Arcadis zal de toekomstige tramverbinding tussen het station Brussel-Noord en de site Thurn & Taxis realiseren. De veiligheid van kwetsbare weggebruikers, de aanpassing van de infrastructuur voor autoverkeer en het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de doorkruiste wijken staan daarbij centraal.

Ontwerp zonder titel (29)
Adobe Stock

De snelle groei van de Thurn & Taxis-wijk vereist een upgrade van de capaciteit en frequentie van het openbaar vervoer. Met name een directe tramverbinding met het nationale spoorwegnet via het station Brussel-Noord is essentieel. Dankzij deze nieuwe lijn zullen pendelaars slechts twee haltes verwijderd zijn van Thurn & Taxis. De tram zal het kanaal oversteken via de recent gebouwde Suzan Daniel-brug. Omdat de stellen in een eigen bedding zullen rijden, worden mogelijke vertragingen bij druk autoverkeer vermeden.

Op termijn zal de tramlijn worden verlengd tot aan Brussel-Centraal. Het consortium Org-BBS waarin Arcadis zal samenwerken met architectenbureau LA/BA, stedenbouwkundigen CityTools en landschapsarchitecten Taktyk, zal ook de openbare ruimte rond Belgica en de Simon Bolivarlaan herinrichten, alsook die van de Picardstraat en de Vanderstichelenstraat. Daar zal de tram passeren om de Boulevard Belgica te bereiken. De werken zullen de toegankelijkheid van Thurn & Taxis en Jette met het openbaar vervoer aanzienlijk verbeteren en de levenskwaliteit en vergroening van de buurt aanzienlijk verhogen. 

De vergunningsaanvraag voor de werkzaamheden staat gepland voor april 2024.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten