Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

BESIX vervangt de overwegen in Bilzen

Deze week zijn de werkzaamheden van start gegaan voor de vervanging van zeven spoorwegovergangen in Bilzen. Om de hinder voor het spoorverkeer te beperken worden verschillende geavanceerde technieken en toepassingen gebruikt.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-18T165931.736
Infrabel

Het project met een waarde van 31 miljoen euro omvat de vervanging van zeven overwegen door twee bruggen, vier tunnels en twee delen fietssnelweg. De werkzaamheden zullen ongeveer drie jaar duren. 

De aannemer wil onder meer gebruikmaken van geprefabriceerde betonelementen die in een korte tijdspanne op hun plek worden geplaatst, waardoor de verkeershinder beperkt moet blijven.

Drie tunnels bestaan uit een geprefabriceerde tunnelbuis van 450 ton die onder de sporen zal worden geschoven. De vierde tunnel wordt gebouwd volgens de Stross-methode. Eerst worden de wanden gegoten, waarna het geprefabriceerde dak wordt geplaatst, waardoor het maaiveld weer beschikbaar wordt. Tot slot wordt de grond onder het dak uitgegraven. 

Ook de twee bruggen worden gebouwd volgens specifieke methodes. Voor de ene brug zal BESIX eerst het brugdek bouwen om het daarna boven de bovenleiding te schuiven. Voor de andere brug worden eerst pijlers langs de sporen geplaatst, waarop dan geprefabriceerde betonnen liggers komen.

Het gaat over het grootste overwegenproject van dit moment in België. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten