Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Brugge, Ieper en Nazareth bekroond voor toegankelijke mobiliteit

Brugge, Ieper en Nazareth winnen de prijs Meer Mobiele Gemeente/Stad 2024. Die prijs beloont lokale besturen die extra inspanningen leveren voor toegankelijke mobiliteit en haltes. De winnaars krijgen elk 50.000 euro om te besteden aan een project rond toegankelijke mobiliteit, met de focus op haltes en Hoppinpunten.

Schermafbeelding 2024-11-22 143604
DMOW

De tweejaarlijkse vakjuryprijs Meer Mobiele Gemeente/Stad beloont lokale besturen die inspanningen leveren om toegankelijke mobiliteit in hun stad of gemeente te verhogen. Om kans te maken op deze prijs dienden steden en gemeenten het charter Masterplan Toegankelijkheid ondertekend te hebben én een onderbouwd dossier indienen met daarin hun visie op toegankelijke mobiliteit en hun aanpak én realisaties rond toegankelijke haltes en Hoppinpunten.

Brugge

In Brugge is toegankelijkheid al lang een aandachtspunt. De laatste jaren werd nog een versnelling hoger geschakeld. Brugge houdt in elk dossier rekening met toegankelijkheid. Met de introductie van de toegankelijkheidsambtenaar, het ‘Toegankelijkheidsplan 2023-2025’ en een budget van meer dan 2 miljoen euro zal Brugge minstens 185 van de 255 haltes toegankelijk maken. De stad lanceerde ook een gratis en elektrische centrumshuttle en het project ‘Tope Riejn’ (tezamen rijden) waarbij met aangepaste fietsen een tour/tochtje door de stad gemaakt kan worden.

Ieper

Ieper was twee jaar geleden al genomineerd en heeft sindsdien nog stappen gezet. Via een coachingtraject met Inter werkte Ieper een actieplan uit om tegen 2030 minstens de helft van de haltes toegankelijk te maken. Het hoppinpunt in Boezinge is bijvoorbeeld al volledig toegankelijk met onder andere blindengeleiding. In het station werden ook de treinperrons verhoogd zodat het in- en uitstappen vlotter verloopt. De stad richtte het Hamiltonpark ook volledig in met aangepaste banken en investeerde volop in de toegankelijkheid van begraafplaatsen.

Nazareth

In Nazareth zijn toegankelijkheid en inclusie stevig verankerd in het mobiliteitsbeleid. Met het ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ wil Nazareth minstens de helft van de haltes toegankelijk maken tegen 2030. Daarnaast vervoert de minibus ‘Iedereen Mee’ inwoners met mobiliteitsproblemen, zijn er sinds kort 2 parken rolstoeltoegankelijk en zet de gemeente in op vervoersarmoede met de ‘Kinderfiets-bibliotheek Op Wielekes’.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten