Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Catershoflaan maakt zich klaar voor blauwgroene metamorfose

Blauwgroene oplossingen maken steden klimaatadaptiever. Mooi voorbeeld is de herinrichting van de Catershoflaan in Merksem. Hier werkt studiebureau Witteveen+Bos, samen met Aquafin en District Merksem, aan een verbrede, groene middenberm met infiltratiekom.

BKBC - 2024-06-17T084606.735
Witteveen+Bos

Een betere afvoer van hemelwater was een belangrijke uitdaging voor de buurt, dus hier is veel belang aan besteed. Concreet: regenwater stroomt via openingen in de borduren naar de middenberm om daar via een infiltratiekom door te sijpelen. Ook de kasseien van de parkeervakken zorgen voor infiltratie. Komt het water bij hevige regenval toch te hoog? Dan stroomt het bekken over naar de regenwaterafvoerleiding die onder de straat ligt, en wordt het water versneld afgevoerd.

De rioleringsbuizen onder de rijweg zijn trouwens groter gedimensioneerd om de steeds zwaarder wordende buien lokaal op te vangen. Door op het einde ‘knijpers’ te voorzien, wordt het water vertraagd afgevoerd en het stelsel afwaarts ontlast.

Ook bovengronds vinden de nodige aanpassingen plaats. De eyecatcher is de brede, groene middenberm met infiltratiekom die zorgt voor attractief buurtgroen. Onder de grond is er een gescheiden rioleringsstelsel met buizen vervaardigd uit circulair zwavelbeton. Einde leven kun je de buis aan een relatief lage temperatuur van 130 °C smelten en opnieuw laten stollen in een andere vorm. En dat oneindig vaak.

BKBC - 2024-06-17T084632.158
Witteveen+Bos
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten