Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

paywall Community Center Seelwa (India)

Inle In de woestijnregio van Nokha in Rajasthan, India, heeft Sanjay Puri Architects een gemeenschapscentrum ontworpen dat zowel een gedenkplaats als een multifunctionele ontmoetingsplek is. Het Nokha Village Community Centre, een eerbetoon aan Padmaramji Kularia, omvat een opmerkelijke architectuur die zich richt op duurzaamheid en gemeenschapszin.iding

BKBC - 2024-04-29T100132.194
Vinay Panjwani

Het hoofdgebouw van 810 vierkante meter, ontworpen met een spiraalvormige structuur, biedt niet alleen recreatieruimte, maar ook een tuin op het dak die neerkijkt op de uitgestrekte woestijnlandschappen. Deze groene ruimte, gecombineerd met zandstenen schermen die de warmte temperen, versterkt de energie-efficiëntie van het gebouw. Onder deze tuin bevindt zich een museum en aan de andere kant een digitale bibliotheek voor kinderen, terwijl de omringende aardbermen extra isolatie bieden tegen de hitte.

Centraal in het ontwerp staat een noordelijk gerichte open binnenplaats met een amfitheater, ideaal voor muziekoptredens en sociale bijeenkomsten. De bibliotheek, bekleed met natuursteen uit de streek, biedt ondersteuning aan omliggende dorpsscholen die vaak geen eigen bibliotheekfaciliteiten hebben.

De locatie wordt verder benut met een regenwateropvangsysteem en waterrecycling, waardoor het project niet alleen een architectonische, maar ook een ecologische toevoeging is aan de regio. Dit gemeenschapscentrum is een model van hoe moderne architectuur kan integreren met traditionele technieken en lokale materialen, wat resulteert in een levensvatbaar, duurzaam gebouw dat de gemeenschap dient.

BKBC - 2024-04-29T100157.164
Vinay Panjwani
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten