Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Openbare ruimte & Infra

Ecowijk krijgt fiets- en voetgangersbrug

Sinds vorige week is stad Luik een nieuwe fiets- en voetgangersbrug rijker. Het gaat over de ‘Passerelle des Reflets’ die over de ‘Darse de Meuse’ werd aangelegd. Bedoeling was de ecowijk Rives Ardentes met de naburige wijken en het centrum te verbinden. Dit project werd uitgevoerd door Neo-Legia, het consortium van Jan De Nul Group, Cit-Blaton en Willemen Groep, en kadert in een stadsvernieuwingsproject waar ecologie en leefbaarheid centraal staan.

Rives Ardentes_Pose de la passerelle_13
Jan De Nul Group

De brug heeft een lengte van 57 m en weegt ongeveer 110 ton. Ze werd met twee uitzonderlijke transporten naar de werf gebracht, gemonteerd en vervolgens met twee kranen op haar definitieve positie getild. Het ontwerp maakt een gemakkelijke doorgang voor pleziervaart mogelijk. De brug zal toegankelijk zijn voor alle gebruikers van zachte mobiliteit via natuurlijke hellingen aan de parkkant en een helling/trappen aan de kant van de nieuwe tramhalte. Binnenkort wordt de trap geïnstalleerd en zullen alle benodige tests worden uitgevoerd. De passerelle en het gerenoveerde Astridpark zullen eind 2023 voor het publiek open zijn.


De publiek-private samenwerking met de stad Luik en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wilde in het project ecowijk Rives Ardentes passerellen te integreren.  De ‘Passerelle des Reflets’ over de Darse is een belangrijk deel van de nieuwe publieke infrastructuur op de site van Rives Ardentes. Ze werd door het EFRO gefinancierd voor een budget van ongeveer twee miljoen euro in het kader van stedelijke opwaardering. In en rond het park worden wandelpaden en nieuwe groenzones aangelegd. Een nieuwe verbinding met de Atlasbrug en de Quai de Wallonie maakt ook deel uit van het algemene landschapsprogramma. 


Ecowijk Rives Ardentes

Rives Ardentes is een ecowijk gelegen tussen de Maas en het dok, ter hoogte van het stadsdeel Coronmeuse. Het gaat over een grootschalig vastgoedproject waar duurzaamheid, ecologie en veiligheid centraal staan. De site bevat 80% openbare ruimte (groenzones, pleinen, parken en voetgangerspaden). Daarnaast krijgen de bewoners (moes)tuinen met de bedoeling het leven in gemeenschap aan te moedigen en ruimte dicht bij de natuur te creëren. De oplevering van deze ecowijk is voorzien voor 2031. De eerste bewoners van Rives Ardentes zouden echter al begin 2024 hun intrek kunnen nemen, wanneer de eerste fasen van het project voltooid zijn.  


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten